170 folkemusikere fra hele Møre og Romsdal møttes på Åndalsnes i helga.  Her er resultatene.

Erling Rørhus var blant veteranene. Rørhus (70) har spilt i tretti år i Romsdal spellemannslag, men musikk blei han kjent med i «Gofarhuset» på Åfarnes, like oppom foreldrenes heim. Arnulf Vikhagen var den som lærte opp småguttene i bygda den gangen, Erling var intet unntak.

Det var notelære, og etter noen måneder fikk alle kornett som startinstrument i det som da het Holmemstranda musikklag.

– Det var ikke så mange tilbud for de unge som vokste på bygda. Da korpset startet, fikk alle en fin hobby, forteller Erling, som var med i korpset helt han flyttet til Molde.

Fikk fele av far

Etter korpsmusikken kom interessen for spellemannslaget. Både faren, Olav Rørhus, og en eldre bror, Per Kåre, hadde alt begynt i musikkorpset. Nå er både han og broren med i spellemannslaget.

– Men det som gjorde at jeg til slutt ble med i Romsdals spellemannslag, var nok at far laget en fele til hver av oss to brødrene, og selvfølgelig sansen for folkemusikk. Per Kåre benytter den felat far laget fortsatt i spellemannslaget.

– Og nå har du laget din egen fele?

– Ja, jeg gikk et kurs i forkant.  Bå er dette den andre fela jeg har laget. Denne var ferdig i fjor og er med på sin første kappleik.

– Så du har din egen Stradivarius nå, da?

Erling sender et lurt smil i retur.

– Jo, ja jeg er fornøyd og har fått god anerkjennelse for arbeidet. Jeg dro til Italia og fikk inspirasjon der.

– Meget god fele

– Jo, dette er et meget god fele, sier romkamerat Terje Rübberdt som trakterer bassen i spellemannslaget.

– Meget god, fyldig klang, så her er det blitt utført et meget godt arbeide.

– Hvordan går man fram for å lage ei fele?

– Jeg har en snekkerbod. Her finner jeg fram emnet som skal benyttes. Dermed er det å starte å lage sargen av lønn, deretter er det gran både under og oppå. Så er det å pusse og slipe for å finne rette tjukkelse, forteller Erling.

– Deretter er det å lage lim på gamlemåten. Lakken lager jeg også sjøl. Det er viktig at en lakker fela mange ganger før det blir perfekt, sier Rørhus.

– Erling er den som fikser det meste på instrumentene våre om noe oppstår, sier Rüberdt.

– Det er ikke bare som kasserer i spellemannslaget han gjør en ypperlig jobb.

Dans og spill

Unge og eldre både danset og spilte folkemusikk i Rauma i helga. Fra Romsdal deltok spellemannslag fra Molde, Vestnes og vertskapet Rauma.

– Det er mange gode framførelser her, sa en av dommerne, Jon Faukstad.

Han er sjøl en veteran i folkemusikk. Sammen med Mette Carlsen og Torill Steien utgjorde han dommertrioen som bedømte solistopptredener, men også samspill i spellemannslag, og dans.

Publikum fulgte konkurransene fredag og lørdag.

Lørdag var det en flott kulturkveld der det blei spilt og danset, og publikum fikk slå seg med i dansen.