– Brunvollkvartalet er et flott prosjekt, ja. Men det er ikke de dyreste leilighetene vi har kjøpt. De er blant de rimeligste og minste, og dekker et økende behov for leiligheter til enslige, sier daglig leder Mona Helen Sørensen i Molde Eiendom KF til Romsdals Budstikke

Rådmannen viste til boligbehov

Brunvollkvartalet, som med sine 92 leiligheter skal stå ferdig i november i år, er tidenes største boligprosjekt i Molde sentrum.

Da planforslaget ble lagt fram i 2016 anbefalte rådmannen godkjenning, blant annet fordi prosjektet «gir muligheten til at kommunen gjennom sin boligsosiale handlingsplan kan tilby boliger til flere».

Siden har kommunen inngått kjøpsavtale om seks leiligheter til en markedsført pris på rundt to millioner kroner hver.

Kjøpte for 11 mill. i Outzen

Forrige nye sentrumsprosjekt kommunen kjøpte seg inn i, var 6 mindre leiligheter i Outzenstrøket som sto ferdig med 42 selveierleiligheter i 2015.

De ble solgt til kommunen for fra 1,69 mill. til 1,95 mill. kroner av Sentrumsinvest AS, som i dag heter Outzen Strøket AS. I alt handlet kommunen leiligheter for 10,75 mill. kr av selskapet som eies av Romsdal Bygg AS og Angvik Areal AS.

Behov for universell utforming

Etter et økende misforhold mellom boligmassen og behovet over flere år, deriblant med mye kostbart vedlikehold av eldre boliger, selger Sørensen nå gradvis unna uegnete kommunale boliger og skaffer nye som bedre «matcher» behovet.

For tida er det stor mangel på universelt utformete såkalte gjennomgangsboliger.

– Det er boliger man leier i en treårsperiode om gangen og utgjør 2/3 av boligmassen vår. Behovet for universell utforming har økt mye. I dag er dette et krav i nye leiligheter, noe som gjør det mer attraktivt å kjøpe nytt framfor en kostbar omlegging av noe gammelt. Det gjelder også for eldre brukere, som har behov for heis, forteller Sørensen.

– Vi vil bli kvitt mer av de store boligene våre, til fordel for små leiligheter som er rimeligere å drifte og vedlikeholde. Å redusere størrelsen på boligene stemmer godt overens med et økende antall enslige leietakere, legger hun til.

– Folk skal bo trygt og godt

Sørensen oppsummerer kommunens boligsosiale handlingsplan for 2011–2020 slik:

– Kort fortalt sier den at alle i Molde skal bo trygt og godt. Den er felles for hele kommunen og tjenestene, ikke bare Molde Eiendom. Når det gjelder kommunale boliger, er mitt ønske at de skal være mest mulig lik andre boliger. Man skal bo trygt og godt og kunne føle at det er et hjem, sier hun.

– Anerkjenner du samtidig at det i Molde i dag er leietakere som bor i kommunale boliger der forholdene ikke er bra?

– Kvaliteten på boligmassen til Molde Eiendom er jevnt over god. Det er selvfølgelig behov for oppgradering og tilpassinger i vår hus og leiligheter, på lik linje med alle andre boliger. Vi har jobbet med og vil fortsette å jobbe med å få kartlagt vedlikeholdsbehovet for alle våre eiendommer. Dette for å kunne oppnå en kvalitet på boligene som ikke skiller seg fra andre boliger i Molde, samtidig som vi tar godt vare på de verdiene som boligmassen til kommunen faktisk er, sier lederen.

Ønsker blanding av beboere

Molde Eiendom KF eier hus og leiligheter i mange borettslag og sameier i hele kommunen.

I borettslag er det imidlertid en regel om at kommunale leiligheter ikke skal overstige 10 prosent av boligmassen.

– Det gir en fin blanding, for vi ønsker ikke å eie for mange boliger i ett bygg. Vårt ønske er at kommunale boliger skal være helt vanlige boliger for de som har behov for det i en periode av livet. Våre leietakere er like forskjellige som andre folk, påpeker Sørensen.

– Fordeler med sentrum

At en bolig ligger i sentrum, er likevel en fordel for mange.

– Mange har ikke bil, og har de behov for andre tjenester er det greit at det er i sentrum. Vi har boliger fra Skåla og Hjelset til Kleive og sentrum. At det er i sentrum de små nye leilighetene bygges nå, er likevel en fordel, sier Sørensen.

– Er det aktuelt å kjøpe flere leiligheter i nye prosjekt i sentrum?

– Om vi har behov for flere leiligheter, av den typen som til enhver tid bygges, vil nok Molde Eiendom være villig til å kjøpe i nye prosjekt også i tida framover.

Daglig leder i Molde Eiendom KF, Mona Helen Sørensen, trenger flere små boliger med universell utforming, som for eksempel til rullestol eller rullator. Foto: Per Tormod Nilsen
Molde kommune kjøpte seks små leiligheter for i alt 10,75 mill. i nye Outzenstrøket i 2015. Foto: Bjørn Brunvoll