Arbeidsstipendet gir forfatteren fra Molde en etterlengtet mulighet til å fordype seg i sine mest krevende prosjekter i tre år fremover.

– Man skal aldri forvente stipend. Til det er det for mange hardtarbeidende og dyktige forfattere der ute. Og det er mange som hadde fortjent å få stipend, som ikke har fått, sier Ruset, og legger til:

– Forfatteryrket er en ensom disiplin. I motgang føler man seg nokså alene. Det er lett å bli motløs. For min egen del betyr dette stipendet at jeg kan jobbe enda mer med det jeg elsker. Det er jeg sinnsykt takknemlig for, sier Ruset, og legger til at han ble rent emosjonell da beskjeden om tildeling kom.

Hardt arbeid

Ruset, som torsdag var i Molde i forbindelse med et prosjekt for Bjørnsonfestivalen, har visst at han skulle bli forfatter siden han var 13 år gammel. I tillegg til fotballen, var Bjørnsonfestivalen et høydepunkt i oppveksten.

– Heltene mine var spillere som for eksempel Ole Gunnar Solskjær, og de forfatterne jeg likte best, ler han.

Bare 19 år gammel ga han ut diktsamlingen «Ribbeinas vingespenn» til svært gode kritikker.

– Jeg visste ikke hva jeg jeg bega meg ut på. Heldigvis, kan jeg kanskje si i dag. Som ung var forfatterlivet veldig spennende. Men det er hardt arbeid, og ingenting skjer av seg selv. Du er drivkreftene bak alt, sier Ruset.

Siden har det blitt mange utgivelser, senest diktsamlingen «Noriaki» ut, inspirert av skihopperen Noriaki Kasai.

– Hvordan tror du stipendet vil påvirke livet ditt?

– Jeg får sjansen til å oppfylle drømmene mine, jeg kan gå mer i dybden. Jeg har alltid jobbet med et press på å produsere, samtidig som kvaliteten skal være bra. Men jeg har klart det. Nå kan jeg få prioritere litt annerledes, forklarer han.

Lover god litteratur for pengene

Forfatteren jobber med flere prosjekt, som Poesibilen som stadig turnerer med kultursekken. Der samarbeider Ruset med Joakim Kjørsvik, som er oppvokst i Ålesund – og også fikk stipend i denne runden, for to år.

– Det var bra. Og fortjent. Og da blir det ingen konkurranse, humrer Ruset.

Han er også radiovert i «Ordet Fenger» på NRK P2, og underviser på Westerdahls. Travle dager til tross, Ruset understreker at Norge er unikt når det kommer til å støtte kunstnere.

– Norge tar litteratur og annen kunst på alvor, og er gjesteland under Bokmessen i Frankfurt neste år. Vi er utrolig privilegerte her, og stipendordningene gir resultater, mener Ruset, som selv lover at stipendpengene hans skal bidra til mer god litteratur.

Setter ord på livet

Stipendet Ruset har fått er øremerket et bokprosjekt som skal handle om forholdet mellom far og sønn.

– Det er en fortelling, en stil som er litt ny for meg. Målet er å ha første utkast ferdig om tre år, sier Ruset og legger til:

– Det er ikke biografisk, nei.

Endre Rusets far, Arne Ruset, er også forfatter.

– Hvor henter du inspirasjon fra?

– Kaoset i mitt eget hode, jeg setter ord på mitt følelsesliv. Jeg var den siste som lærte meg å lese og skrive på barneskolen, men jeg har alltid hatt en rik fantasi.

– Hvordan jobber du best?

– Jeg har vokst opp i et hjem med mye kreativ støy, så jeg hater stillhet. Er jeg alene må jeg ha på radioen!

Målet med prosjektet for Bjørnsonfestivalen, som er til festivalens barneprogram, er å vise barn og unge «ordenes verden».

– Jeg tror det er veldig viktig for oss mennesker å kunne sette ord på historiene våre, sier Ruset.