Mye som handler om framtida, ligger på vent i Gjemnes kommune, til de får vite om indre Gjemnes går Molde slik Fylkesmannen tilrådde før påske, eller ikke.

Ordfører Knut Sjømæling sier kommunen jobber med å få oversikt over prosessen videre i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD). Det er KMD som avgjør saka.

– Jeg har fått vite at involverte parter skal i møte i KMD før de gjør sitt vedtak, men det skjer neppe før kommunestyremøtet 17. april, sier han. Og:

– Rådmannen jobber med å få oversikt over dette nå. Vi vet ikke noe om tidsramma for når vedtaket blir gjort.

Sjømæling har tidligere anslått 14 dagers behandlingstid, men det var basert på eksempler fra andre vedtak KMD har gjort i grensejusteringssaker.

– Er det vanskelig å planlegge noe som helst, slik situasjonen er nå?

– Ja, situasjonen er veldig vanskelig. På sin pressekonferanse beskrev Fylkesmannen situasjonen i Gjemnes som sårbar, men la lite vekt på følgene for resten av kommunen da han tilrådde å la indre gå til Molde.

Ordførerne i Molde, Kristiansund og Tingvoll frir til Gjemnes. Men det er altså mulig ingen av dem får noen respons på sine frierier før departementet har gjort endelig vedtak.

Sjømæling tror på snarlig avklaring, før sommeren.

Vil ha tidlig avklaring av sakene

Romsdals Budstikke har vært i kontakt med Kommunalavdelingen i KMD. De bekrefter at departementet har fått Fylkesmannens utredninger og anbefalinger for alle fem søknader om grensejustering i Møre og Romsdal, deriblant for småøyene i Sandøy og indre Gjemnes.

– Når gjør dere vedtak i sakene?

– Vi vil lese nøye og ha dialog med kommunene før vi tar en avgjørelse. Departementet vil legge til rette for en tidlig avklaring av sakene, av hensyn til innbyggerne og videre prosesser med kommunesammenslåing disse kommunene er involvert i, skriver Kristell K. Herland, rådgiver i KMD i epost.

– Hva betyr tidlig avklaring? 14 dager? En måned? 3 måneder?

– Tidsperspektiv kan vi dessverre ikke svare på nå, sier hun.

– Hvor mange saker om grensejustering har dere gjort vedtak i? Og i hvor mange av disse har dere fulgt Fylkesmannens anbefaling?

– KMD har fattet vedtak om tre grensejusteringer etter at Stortinget behandlet kommunereformen i 2017. I to av sakene var vedtaket tilsvarende Fylkesmannens anbefaling. I den tredje var vedtaket delvis i samsvar med anbefalingen.

Men, sier Herland:

– Departementet har også vedtatt å ikke gjennomføre en grensejustering som ble anbefalt av Fylkesmannen.

Dermed har KMD fulgt Fylkesmannens råd i 2 av 4 saker, fulgt det delvis i 1 sak, og gått imot anbefalingen i 1 av 4 saker.

Grensejustering, ikke deling

KMD bestemte at søknaden om indre Gjemnes til Molde, skulle utredes som grensejustering, sjøl om den omfattet en firedel av innbyggerne.

– Står vurderinga ved lag, slik at KMD avgjør? Eller kan saka endres til deling, så Stortinget skal avgjøre?

– Saka i Gjemnes er en grensejustering, det følger av definisjonene i inndelingsloven paragraf 3. Så lenge Gjemnes kommune består, vil en endring av grensa være å anse som grensejustering iht. loven. Etter loven er det da Kommunal- og moderniseringsdepartementet som fatter vedtak om grensejusteringer, opplyser rådgiveren.

Kommunestyret i Gjemnes gikk imot grensejustering for indre Gjemnes med 13 mot 3 stemmer på siste kommunestyremøte. Foto: Oddbjørn Harnes