MOLDE: Det er påskeaften og vi møter en fransk-norsk gjeng på Rød i Storgata. Dette er folk som har funnet tonen sammen, og som vil ha enda flere med på notene. Vi møter Laetitia Sabourin, Mickaella Charron og Christian Pascal, som alle har bodd i Molde i en årrekke. Christian fra Provence er den som har bodd her lengst. I 25 år.

De er alle glad i Norge, men har naturligvis rikelig med franske følelser i tillegg. Det samme har Siv Kvamme og Øystein Heggstad, som også er med på oppstarten av det franske koret. Som ennå ikke har fått et navn. Koret er både for franskmenn og nordmenn. For liten og for stor. For alle som kan litt eller mye fransk.

Tilbudet forsvant

– Da jeg kom hit til byen for 18 år siden var det en fransk klubb med sosiale møter og treff. Det var en klubb for franske og frankofile i Molde. Dette tilbudet forsvant med årene, og vi har nå bestemt oss for å gjøre noe med det. Koret skal bli et samlingspunkt for frankofile i Molde og omegn. Vi skal skape en felles møteplass igjen, sier Mickaella Charron.

Gjengen vedgår at det ikke akkurat er en fransk koloni i Molde, men at det er snakk om knappe 15 franskmenn- og kvinner som bor her i byen. Hittil har de fått med seg 12 kormedlemmer. De fleste fra Frankrike, men også fra Norge. Som Siv Kvamme.

– Jeg har bodd to år i Frankrike tidligere og er veldig glad i landet. Jeg savner noen å snakke fransk med. Også jeg var med i den franske klubben tidligere. Nå som det startes opp et eget fransk kor, er valget lett. Jeg er glad i å synge og veldig glad i alt som er fransk, sier Siv Kvamme.

Proff dirigent

Dirigent og pianist i det hittil navnløse koret er Øystein Heggstad. Han er pianolærer både på kulturskolen og på musikklinja til Molde videregående skole. Det var ei venninne fra Quebec som fikk Heggstad med på korprosjektet.

– Dette er et spennende prosjekt der vi allerede har flere dedikerte kormedlemmer. Men vi bør helst være en god del flere. Derfor går vi ut i lokalpressen for å fortelle om byens nye franske kor. Planen vår er at vi skal opptre når vi bare blir samstemte og har øvd inn de rette sangene. Vi skal ha konkrete mål å jobbe mot. Men først og fremst skal vi ha det kjekt sammen i en sosial og musikalsk setting, sier Øystein Heggstad.

Øver på kulturhuset

Første øving er på den nye kulturskolen onsdag 11. april klokka 19. Både barn, ungdom og voksne er hjertelig velkommen, så lenge de kan en og annen fransk glose. Det vil bli både kjente og ukjente franske slagere og musikalske nasjonalskatter på sangmenyen til det nye koret. Alt fra Edit Piaf til «Champs Elysees». Merci Beaucoup!

Det franske koret starter opp rett over påske og planen er at man skal øve en kveld i uka. Foto: Eirik Heen