Bendik Farstad fyller snart 76 år. Han har hatt ansvaret for over 5000 begravelser i Fræna siden han startet opp byrået sitt for godt over 50 år siden. I fjor antydet Bendik i et intervju med Romsdals Budstikke at han ikke hadde andre planer enn å fortsette. Men i vinter har han kommet på andre tanker. Bendik har funnet ut at han har lyst til å prøve hvordan det er å være pensjonist. Og så fant han den rette driveren i Gunhild Rolandsen (62), som er bosatt i Molde og har lang fartstid fra eldreomsorg og omsorgsyrket.

Er mye på Nerland

Gunhild og mannen Jarle Løkhaug har fritidsbolig på Nerland ved Hustadvika. Vi møtes der for å snakke om overtakelsen av Fræna begravelsesbyrå. Bendik Farstad har satt seg ned i sofaen. Det serveres kaffe og boller. Gunhild forteller at hun tar over begravelsesbyrået 1. mai.

– Det er en spesiell følelse. Bendik Farstad er en institusjon i Fræna. Alle kjenner Bendik – og Bendik kjenner alle. Heldigvis har jeg lang fartstid i Fræna sjøl. Jeg har vært med på å starte opp to sjukeheimer her i kommunen, og jeg har hatt lederansvar på den nye Fræna sjukeheim. Jeg føler meg heime i Fræna, og det er et godt utgangspunkt, sier Gunhild Rolandsen til Romsdals Budstikke.

Har stor markedsandel

Sidemannen har hatt ansvaret for over 100 begravelser årlig i Fræna. Sønnen Bjørn Olav har vært fast medhjelper helt siden han var 18. Byrået til Bendik har nærmest vært enerådende på begravelser i Fræna. Nå er det et par konkurrenter på banen. Men de aller fleste begravelsene i Fræna blir fortsatt tatt hand om av Bendik Farstad og sønnen.

– Jeg har kjent Bendik i mange år på grunn av jobben min på sjukeheimen. Jeg har vel antydet til Bendik at jeg en gang kunne tenke meg å ta over. Vi har snakket litt om det nå og da. Og de siste ti månedene har jeg jobbet for Kirkeland begravelsesbyrå i Molde. Jeg har lært mye, og har i tillegg lang ballast fra omsorgsyrket. Min jobb blir å fortsette Bendik sin stolte tradisjon – å yte best mulig hjelp og støtte til pårørende i en tung situasjon, sier 62-åringen.

Rett dame

– Gunhild er rett dame til å overta. Det føler jeg meg trygg på. Ho klarer dette. For min egen del ligger det an til at jeg endelig blir pensjonist. Jeg har jo vært i beredskap 24 timer i døgnet, sju dager i uka, i veldig mange år. Nå kan det blir mer av det som heter fritid. Jeg synger i kor og er med i losjen. Og så har jeg barn og barnebarn på Sunnmøre som jeg kan tenke meg å besøke litt oftere, sier Bendik Farstad.

– Det er Bendik vel forunt. Sjøl føler jeg meg ikke klar for å bli pensjonist. Det er ikke noe som passer meg ennå. Jeg er så heldig at jeg er frisk og synes at det er kjekt å jobbe. Jeg ser for meg å drive Fræna begravelsesbyrå i mange år. Men det er klart at jeg må leie inn kyndig hjelp, jeg kan ikke klare alt dette alene, sier Gunhild.

Kjøper merkevaren

Hun forklarer at hun kjøper merkevaren Fræna begravelsesbyrå Bendik Farstad, inklusiv telefonnummeret. Byrået skal fra 1. mai hete Fræna begravelsesbyrå Hustadvika.

– Bendik har i alle år holdt til på Farstad, mens jeg flytter byrået til Sylteosen. Det er midt mellom boligen min i Molde og fritidsboligen på Nerland. Jeg har inngått leieavtale med kjøpmann Ivar Kvammen. Kontor, lager og garasjeplass til to begravelsesbiler, som jeg har bestilt fra Nerland Autosalg. I likhet med Bendik ønsker jeg mest mulig lokal forankring. Det betyr samarbeid med Eide Stein, Fræna Blomster og Fræna Trykk, sier Gunhild Rolandsen, som også har vært fylkesleder i sjukepleierforbundet i fire år.

Det sier seg sjøl at det ikke en enkel jobb å drive begravelsesbyrå. Man møter mennesker i sorg og krise hver eneste uke.

– Døden er en uunngåelig del av livet. Og vi som driver byrå møter folk på sitt mest sårbare. Nettopp da er det viktig å få mest mulig og best mulig hjelp til alt det praktiske. Folk er så takknemlige når vi kommer inn i for å bistå i en sånn situasjon. I Fræna forbindes byrået til Bendik med verdighet og kvalitet, og det skal videreføres, fastslår Gunhild Rolandsen.

Hun etablerer eget kontor for at de som ønsker det skal få komme dit, mens andre vil ha byrået på besøk hjem til seg.

Inn- og utland

Bendik Farstad har fartet land og strand rundt i over 50 år. Noen turer til utlandet for å hente hjem døde er det også blitt. Det er blitt utallige turer til Trondheim og til Kristiansund. De fleste som dør brått og uventet må obduseres i Trondheim. Og kremering foregår i Kristiansund.

– Hittil i år har vi hatt ansvaret for 32 begravelser. På det meste har vi hatt 140 i året. Vi følger de pårørende tett helt fra vi blir oppringt til begravelsen er overstått. For meg har det vært en livsstil, sier Bendik.

– Det blir det nok for meg, også. Jeg har tenkt på det i mange år. Jeg ønsker å avslutte mitt yrkesliv med å drive begravelsesbyrå i Fræna. Jeg håper at folk i Fræna vil være like lojale mot Fræna begravelsesbyrå som de alltid har vært. Det er med stor ydmykhet at jeg nå overtar byrået til Bendik.

Gunhild Rolandsen og Bendik Farstad har kjent hverandre i en årrekke. Foto: Eirik Heen
Bendik Farstad og sønnen Bjørn Olav driver også gard i tillegg til begravelsesbyrå. Foto: Eirik Heen