«Pappa sier at det bringer ulykke å ha småjenter i båten.»

«Bare vent, du. Når jeg blir stor skal jeg bygge min egen båt. Du skal få bli med utover så mye du vil. Du kan til og med få ro!»

Hedda Sandøy Vestavik (9) og Roy Emil Sandvik (14) fra Bud kikker delvis på manuskriptet, delvis på hverandre mens de leser replikker. Instruktør Endre Skar oppfordrer dem til å tenke at de opplever situasjonen sjøl, så samtalen blir mest mulig naturlig. Det er dag to på audition for Atlanterhavsspelet, som settes opp på Ergan i Bud i august.

Olivers spontanprøvespilling

Drøyt 30 barn og voksne møtte opp for å fylle tolv-tretten større roller samt statistroller i det historiske spelet om en losfamilie i Bud på 1800-tallet. Det er tre bærende barneroller. Barna forteller at de var litt nervøse, men at det var artig å delta på sin første audition.

– Jeg liker skuespill. Det er to jenteroller, Eira og Marie. Jeg drømmer ikke akkurat om å bli skuespiller, men det hadde vært kult, sier Idun Vik Hammerø (12) fra Bergset.

Idun var med Oliver Frisnes-Pedersen (12) heim fra skolen. Dermed heiv han seg også med på audition.

– Jeg tenkte jeg like gjerne kunne prøve, sier han.

– Modige og flinke

Manusforfatter Jørn Skar (32) fra Molde, bosatt på Vestnes, er godt fornøyd med prøvespillingene.

– Dette er over all forventning. Det har vært et vakkert møte med folk! Folk er modige og flinke. Jeg opplever ekstrem positivitet og engasjement. Det er kritisk viktig i et sånt prosjekt, sier Jørn Skar.

– Klarer dere å fylle alle rollene gjennom disse audition-dagene?

– Ja. Det er flere som har utmerka seg, og det blir vanskelig å velge. De fleste barna kommer fra lokalmiljøet, men vi har også hatt unger fra Molde og Poppeloppeteateret, sier Jørn Skar.

Skal headhunte «Jacob»

Jørn Skar forteller at de har fire profesjonelle skuespillere med i oppsettingen.

– Den voksne Jakob-rollen glemte vi å lyse ut audition på, så der må vi ut og headhunte. Det er ikke så lett å få tak i menn mellom 18 og 35, så hvis noen leser dette og er gira, må de ringe!, oppfordrer Jørn Skar.

Han vil ikke røpe hvem de proffe skuespillerne er, men lover at det blir prima. Vi får vite at de kommer fra Oslo, Molde, Trøndelag og Eide. Etter påske skal de lette på sløret.

Bud på kartet

Elin Sandvik er mor til to av de unge, håpefulle guttene på audition, og ler når vi spør om hun ikke skulle prøvespilt sjøl. Hun nøyer seg med å se på.

– Det er artig at de lokale får prøve seg. Jeg gleder meg skikkelig til det blir et spel i Bud, sier hun.

– Dette vil være med å sette Bud på kartet. Kjempegreier. Bud er jo en historisk plass, sier Finn Tungehaug fra Bud.

Sceneerfaring

Synnøve (13) og mor Birgitte Lange har kjørt fra Molde for å være med på audition.

– Jeg har alltid likt å stå på scena, og danser i Romsdalsmuseets Leikarring, så jeg er vant til å opptre. Historien i spelet er spennende, sier Synnøve.

– Har du spilt før, Birgitte?

– Nei. Men jeg er lærer, så jeg står på scena daglig, humrer hun.

Første audition: Vetle Sandvik (10) har veldig lyst til å være med i spelet. Mamma Elin gleder seg til å se på. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Leikarringerfaring: – Jeg er med i Romsdalsmuseets Leikarring og er vant til å opptre, sier Synnøve (13). Også mor Birgitte Lange prøvespilte. Atlanterhavsspelet i Bud Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Skummelt og artig: Hedda Sandøy Vestavik og Roy Emil Sandvik var litt nervøse i starten, men synes det gikk lettere etter hvert. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen