– Temaet er ikke om det har skjedd, men om det var et uhell, innledet statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim.

Ble bortvist fra nachspiel

– Han «skulle faen ikke gå». Da han sto en meter fra meg i gangen, «hoppet» han på meg og for etter strupen. Jeg tok tak i kniven og prøvde å ta den unna. Blodet sprutet og jeg sa «du er sjuk i hauet ditt!». Han sa at han var enig, forklarte 22-åringen i retten.

Våknet blodig og alene

Krimteknikerne viste i retten fram den lange kjøkkenkniven.

Aktor ville vite om 22-åringen kan ha «veivet» mot 24-åringen, slik at de støtte sammen ved et uhell:

– Jeg er ikke så dum at jeg hopper på noen med kniv, men jeg trodde heller aldri han ville gjøre noe med kniven, svarte 22-åringen.

En misforståelse mellom de berusete kameratene førte til at ingen ringte etter ambulanse.

Det var 22-åringen som sjøl ringte taxi og tok seg til legevakta, som sendte ham til sjukehuset – som varslet politiet.

Ingen av kameratene så selve knivstikkingen, men den ene av dem, som var på badet, hørte «ka faen!» fra 22-åringen og styrtet ut:

– Da jeg så at han holdt seg for halsen og alt blodet, fikk jeg sjokk. NN (fjerdemann, journ.anm.) sa han hadde ringt ambulanse, og dro derfra. Jeg fortalte at ambulansen var på veg og dro sjøl, og sa også til NNN (tiltalte, journ.anm.) at han burde komme seg derfra, fortalte kameraten i retten.

Fjerdemann, som fryktet for jobben hvis det ble kjent at han ruset seg igjen og fryktet bråk hvis han kom i kontakt med politiet, hadde imidlertid sagt at han IKKE ringte ambulanse før han dro.

– Jeg har hørt slik fyllekrangling før. Jeg trodde de hadde slåss litt og var like gode venner etterpå, forklarte han.

Ingen hadde strøm på mobilen. Heller ikke 22-åringen:

– Jeg må ha besvimt. Da jeg våknet opp flere timer seinere aleine, hadde jeg en håndduk rundt halsen og en sokk på tommelen. Da ladet jeg opp mobilen og ringte etter taxi.

– Det var bare flaks at jeg ikke ble liggende og blø i hjel.

Plaget med smerter og mareritt

Sjukehuset sydde 15 sting i halsen, men måtte droppe å sy på biten av tommelen. Såret i halsen beskrives som «ikke kritisk», da det var i øvre hud- og muskellag, men 5–10 cm lenger opp ville det vært langt mer alvorlig.

– Jeg sliter med å sove, og jeg drømmer at jeg blir knivstukket, fortalte han i retten. Han har også måttet ta en pause fra utdanning og flytte fra leiligheten det skjedde. Bistandsadvokat Astrid Bolstad ba om erstatning på 100.000 kr.

Ba om 1,5 års fengsel

I sin prosedyre ba aktor om 1,5 års fengsel, en skjerping for to tidligere voldsdommer. Den siste, fra Elnesvågen i 2016, var også med kniv. Hun sa han bagatelliserte sin egen beruselse, som viste hele 1,32 promille 10 timer etter.

– Det var ikke en tilfeldig veiving som ga et 15 cm langt kutt i halsen. Hvis fornærmete hoppet på tiltalte, hvordan kan han da forklare at han fikk et stort kutt i tommelen da han prøvde å ta kniven vekk? påpekte Thorn Nordheim.

Dom i saka er ventet etter påske.