Det ligger an til tidenes drømmepåske. Langtidsvarselet tyder på sol, sol og atter sol i hele Romsdal. Samtidig er det rikelig med snø i fjellet i flere uker til. Med andre ord kommer det til å koke i påskefjellet.

Samtidig melder ekspertene om uvanlig stor rasfare i bratte hellinger. Lokale skredgrupper er i beredskap. Wenche Toven i skredgruppa til Norsk Folkehjelp i Nesset advarer på det sterkeste mot å ta sjanser i fjellet. Skredvarslertjenesten varsom.no ber folk holde seg unna bratt terreng. Varselet oransje forteller med all tydelighet at rasfaren er betydelig.

Ingen bekymring på Skaret

Men på Skaret skisenter slipper man å bekymre seg for snøras. Odd Gisle Blikås hadde kjørt tråkkemaskina i tre timer da vi snakket med han mandag formiddag. Han har vært med i den faste dugnadsgjengen på Skaret i en årrekke. Blikås er alltid på rett spor.

– Det er mye fokus på rasfare om dagen, og da er min klare oppfordring at skifolket heller må finne fram langrennsskia og komme hit til Skaret. Milevis med flotte løyper i trygt terreng. Så lenge man holder seg i preparerte løyper er det ingen fare, sier Blikås.

Men han understreker samtidig at det er to helt forskjellige grupper skigåere det er snakk om. – Bortoverski kontra toppturski. Mange har begge deler. Men de som virkelig ivrer for de høge toppene ser vi nok ikke så mange av i skisporene våre.

Derimot så Blikås enormt med skigåere i løypene innover mot Langdalsbu og Vassdalen mandag. Det var så mye folk at han virkelig måtte ta det piano med tråkkemaskina.

– På slike dager må man bare bruke tida. Det er utrolig med folk på tur. Samtidig er det skikkelig nattekulde igjen og veldig hardt i løypene. Så hardt at det var vanskelig å få fresen langt nok ned. Og så blir det vesentlig mjukere midt på dagen. Sånn ligger det an til å bli i flere dager framover, sier Odd Gisle Blikås.

– Kan gå toppturer seinere

På veg mot Langdalsbu traff vi på Petter Småsund og Kjetil Lorentzen. Begge har ambisjoner om å gå flere toppturer, men mandag var det definitivt langrennsski som fristet. De måtte nesten gå i kø innover mot Langdalsbu.

– Det er mye fokus på stor skredfare, så det er like greit å holde seg til langrennsski. Så får vi gå toppturer seinere. Finere enn dette kan det vanskelig bli!

For den som helst vil unngå terreng med skredfare er det mange gode muligheter i Romsdal og på Nordmøre. Fursetfjellet og Silsethytta er et eldorado med silkestrøkne løyper, men der er det på det sterkeste advart mot å gå over vatnet. Skorgedalen i Rauma og Ørskogfjellet er andre ypperlige alternativ.

Odd Gisle Blikås er fast inventar på Skaret skisenter. Han gleder seg til påskeutfarten og ønsker alle hjertelig velkommen til en trygg skitur. Foto: Eirik Heen
Petter Småsund og Kjetil Lorentzen liker både toppturer og langrennsturer. I går valgte de bortoverski. Foto: Eirik Heen