– Jeg tror mange lærere ser det, men vet ikke helt hva de skal gjøre med det, sier Oliver Fremo Amundsen (17). Han mener det er alvorlig det som kommer fram rundt seksuell trakassering i den nylig publiserte Ungdata-undersøkelsen i Molde. Og den tidligere nestlederen i Ungdomsrådet i Molde mener noe bør gjøres.

– Jeg ville gjerne sett at det ble laget en plan for å motarbeide seksuell trakassering i skolen, sier han, og sparker ballen til fylkeskommunen.

Jevnt på alle klassetrinn

Prosentandelen i undersøkelsen er som følger;

Langt flere jenter

De fleste rapporterer ifølge undersøkelsen om relativt få forekomster av seksuell trakassering, men det er også en gruppe som har opplevd ulike former for seksuell trakassering et betydelig antall ganger.

– Sjøl om seksuell trakassering er et problem som rammer begge kjønn, er omfanget betydelig høgere blant jenter enn blant gutter, heter det i oppsummeringen av Ungdata-undersøkelsen.

Håper på metoo-effekt

– Jeg mener tallene viser at mange unge sliter med å se hvor grensen går, og at det er skremmende mye seksuell trakassering mellom elevene, sier Fremo Amundsen. Han tror mange kunne hatt gopdt av å ta et steg tilbake og tenkt seg litt bedre om.

– Det er snart klart for russetida, hva tenker du rundt det?

– Vi har jo flere eksempler på hvor ille det kan gå når man blander fulle ungdommer og pubertet så tett opp til hverandre over såpass lang tid. Men heldigvis har vi hatt metoo-kampanjen. Den tror jeg har gjort at det er blitt mer bevissthet rundt dette problemet nå enn det var før, sier Fremo Amundsen.

Glad for mange svar