– Hver tiende elev oppgir at det har blitt presset til seksuelle handlinger mot sin vilje, sier Richard Merlid og peker på plansjen fra Ungdata-undersøkelsen som ble presentert forrige uke.

På spørsmålet om man i løpet av de siste tolv månedene har hatt sex med noen mot sin vilje men har vært for full til å motsette seg det, svarer 6 prosent av jentene og 3 prosent av guttene svarer ja.

– Gjør vondt å lese

– Disse tallene gjør vondt, både som pappa og som politibetjent. Det er brutalt, sier Richard Merlid om undersøkelsen.

Må gjøres tiltak

Det er ikke i undersøkelsen spurt spesifikt hvem de har gjort seksuelle handlinger med, så det kan være med jevnaldrende, eller med voksne i en eller annen sammenheng.

Ungdommene som er spurt er elever på Molde og Romsdal videregående skole, og kan derfor komme fra flere forskjellige nabokommuner.

– Dette er også noe det er svært viktig at foreldre snakker om. Mye av det skjer på nett, men hver tredje elev i videregående skole svarer at noen mot deres vilje har befølt dem. Alle voksne som har med ungdom å gjøre, må være bevisst på sin rolle og hjelpe ungdommen til å sette grenser, sier Merlid.

Bevisst på rollene

Han sier det like gjerne kan være en fotballtrener som lærere, helsesøster, foreldre eller politi som sier ifra.

– Som voksne må vi være tydelige, og bidra. Ta praten om hva som er greit og hva som ikke er greit. Det må skje tidlig også, slik at ungene lærer å sette grenser, og ikke lar noen gjøre noe med dem som de ikke synes er greit, sier Merlid.

Politibetjentene peker på at over femti prosent svarer at de hadde samleie første gang når de vart femten år eller yngre. Derfor er det viktig å snakke med ungene tidlig.

– SMISO er flinke og er innom i alle åttendeklassene, men dette temaet må gjentas for alle elevene hvert år. Molde må ha som ambisjon å være en foregangskommune på dette området, sier Merlid.

– For et år siden gikk russen i 17. mai-toget og etterlyste mer seksualundervisning – så langt har det vel ikke skjedd? Ingenting, sier Larsen.

Hver femte elev svarer at de har blitt truet på nett, og om lag halvparten sier at noen har skrevet noe sårende om dem på nettet.

– Vi sitter med disse jentene en gang iblant, det gjør vondt. Og vi vet ikke hvor mye det som skjer nå, vil prege dem i framtida når de blir eldre og skjønner hva de har gjort, sier Merlid og Larsen.