Ifølge Ungdata opplever jentene i Molde mye press som handler om skole, fritidsaktiviteter og å ha en fin kropp, slik trenden er i resten av landet.

Fra ungdomsskolen og utover i videregående melder jentene i Molde om økende mistrivsel og stress.

Det er ikke ukjent for VG3-elevene Marte Dahle (18) og Maria Gule (19) på Romsdal:

– Det er mye skole nå, samtidig som mange etter 18 år begynner å jobbe for å kunne kjøpe ting sjøl. Man føler at man har mindre tid til venner, og det er press fra alle kanter.

Skole-stress

I Ungdata svarer 43 prosent av ungdomsskoleelevene at de ofte eller svært ofte blir stresset av skolearbeidet eller føler seg utslitt av det. 26 prosent svarer at de ofte eller svært ofte har mer skolearbeid enn de klarer å gjøre. Her er jentene i klart flertall, og det blir verre jo eldre de blir – også for de som allerede jobber mest med skolearbeidet.

Blir deppa av sosiale medier

Åtte av ti av bruker over to timer foran en skjerm daglig, men det er store kjønnsforskjeller med hva: Mens gutter er langt mer opptatt av spill, er jenter oftere på sosiale medier.

– Kan jenters bruk av sosiale medier ha en sammenheng når de føler seg dårligere enn guttene?

– Ja. På Instagram vil man jo legge ut «det beste» av seg sjøl. Da blir det slik at man ser på andre og tenker «Oi, de hadde det fint! Slik vil jeg også ha det», sier Gule og Dahle.

Voksne digger også «likes»

Ifølge jentene er Facebook stort sett forbeholdt voksne. Blant ungdom er det Instagram som gjelder.

– Alle jenter har vel egentlig en trang til å se finest ut på bilder. Man holder inn magen og løfter opp puppene. Eller drar på trening for å trene opp rumpa, så den blir godt likt, forteller Dahle om trendene.

– Blir man fristet til å redigere seg smalere på bilder, får man også gjerne kritikk for det, forteller 18-åringen. Hun kjenner til at jenter har fått det veldig dårlig etter mobbing via apper.

– Det er for eksempel «Sarahah», der man kan få kjempestygge meldinger anonymt. Mange jenter er nysgjerrige og vil se hva andre skriver om dem. Det er fine ting som sies også, men veldig mye går andre vegen. Det kan gå veldig inn på folk, og brukes ned på barneskolen, forteller Dahle.

– Tror dere at dere blir «friere» fra sosiale medier når dere blir eldre?

– Tja, man ser det jo hos voksne også. De legger ut fjellbilder fra hver helg, og ønsker «likes» på det, påpeker Gule.

– Men det er kanskje ikke like mye kroppspress. De legger ikke ut så mye bilder av kropp som ungdom. Men de snakker mye om dietter og kosthold, sier Dahle.

Voksne legger an tonen

Hele 83 % av moldeungdom oppgir at foreldrene er gode rollemodeller når det gjelder bruk av sosiale medier, med en viss overvekt for jentene.

– Foreldrene våre er ikke så aktive, men vi legger merke til at mange voksne bruker veldig sterke ord på Facebook om hva de «hater» av fotballag og andre ting. De er ikke nødvendigvis så gode forbilder for debattformen på nett, sier de.

Setter pris på taushetsplikten

I Molde sier 96 prosent at de har tilgang til helsesøster og bruken har økt mye på skolene.

Dahle og Gule forteller om en endring i synet på å gå dit:

– Mens det var litt flaut i begynnelsen, og mest knyttet til tester og sånn, vet vi i dag mer om alle ting man kan snakke om. Det er mer normalt å gå for «mindre» ting også. Å ha noen å snakke med, som også har taushetsplikt, betyr veldig mye.