Fjorårets festivalsatsing endte med avlysing og en økonomisk helsmell for arrangøren Pål Henning Ilstad. Gjelden er på 2 millioner kroner, en lang rekke billettkjøpere og andre kreditorer har ikke fått tilbake pengene sine. I kveldens utgave av «Luksusfellen» forteller Ilstad om sin økonomiske situasjon og den beinharde jobben med å finne en veg ut. Programleder Hallgeir Kvadsheim mener Ilstad sin sak skiller seg klart ut fra de fleste Luksusfelle-tilfeller.

– Saken er helt spesiell fordi her er det ikke snakk om lånefinansiert luksusforbruk. Pål Henning har gjort det meste riktig i sin privatøkonomi, den store gjelden skyldes utelukkende festivalen og at han har tatt 100 prosent av risikoen selv. Da han kontaktet oss, så vi raskt at dette var en litt annen sak enn det vi vanligvis har. Det gjorde det ekstra interessant.

– Hvilke feil har han gjort som festivalarrangør?

– Jeg er ingen festivalarrangør selv, men jeg ser at de fleste som arrangerer festivaler begynner i det små. Typisk er Øya-festivalen som begynte som en veldig liten festival, og så bygger man seg opp. De som satser større har fordelt risikoen på flere. Pål Henning tok risikoen selv, det er nok hans største feilgrep.

Skyhøy-gjeld på to millioner

Avlysingen av Skyhøyt-festivalen har gitt han en ekstragjeld på rundt to millioner kroner. Dette kommer i tillegg til hus- og billån .

– Vi har hatt tilfeller med enda større gjeld. Men det som også gjør dette spesielt er at det er mye og ny gjeld. Det har ikke bygget seg opp over lang tid, sier Kvadsheim.

Ifølge Kvadsheim har Ilstad vært ekstremt opptatt av å gjøre godt igjen overfor de som har tapt penger.

Comeback?

Hallgeir Kvadsheim er siviløkonom og foredragsholder, han har jobbet med Luksusfellen i 10 år.

Kvadsheim mener situasjonen til Ilstad er vanskelig, men ikke helsvart.

– Hvordan er muligheten for Ilstad til å komme ut av sin økonomiske knipe?

– Jeg tror han vil gjøre comeback. Det vil ta mange år før han har nedbetalt gjelden, men det diskvalifiserer ham ikke fra slike arrangement. Han kan bare ikke ta den økonomiske risikoen selv.

Ikke konkurs

Pål Henning Ilstad har tross milliongjelden ikke slått selskapet konkurs. Til Dagbladet og Se og Hør sier Ilstad at han er usikker på tilbakemeldingene han vil få av å stille opp i Luksusfellen.

– Det er jo en styrke i det å vise svakhet, men det oppleves ikke lett. Nå får de som velger å «skyte» gjøre det, og de som velger å vise forståelse, gjøre det. Jeg får ta det som det kommer, sier han.

Romsdals Budstikke har snakket med Pål Henning Ilstad. Han ønsker ikke å kommentere saka overfor avisa.