Hos Molde bibliotek er fire nyinnkjøpte eksemplar av Jo Nesbøs ferske Macbeth på veg ut i krimhylla i andre etasje.

– På disse har vi 17 stykker på venteliste, så den blir det vanskelig å få med seg til påske. Også på e-bøker er det ventelister på nyere titler. Men vi har flere hyllemeter med annen god krim, sier avdelingsbibliotekar Gro Eriksen.

Liker skrekk

Eriksen er opprinnelig fra Oslo og Sandefjord, men har bodd i Molde de siste 11 årene. To år har hun jobbet på biblioteket, før det har hun lang erfaring fra bokhandel.

– Jeg har vært fascinert av spenningssjangeren fra jeg var liten, og liker skrekk og brutalitet, så lenge det ikke er gjort kun for å sjokkere. Jeg har lest mye krim, og gjør det fortsatt, sier Eriksen.

Særnorskt

Påskekrim er et særnorskt fenomen. Myten sier det skyldes en reklamekampanje i Aftenosten før påsken i 1923 for krimromanen «Bergenstoget plyndret i natt» – en annonse folk trodde var en ekte nyhet.

– Vi leser krim i påska, men også mye ellers i året. Hvorfor?

– Det handler nok om behovet for flukt og underholdning. Krimsjangeren er en litt enklere måte å bruke hodet på. Jeg tror også gjettingen appellerer, og at ting blir avslørt litt etter litt, sier Eriksen.

– Hva er en god krim for deg?

– Den må ha godt driv og spenning, og plot-et må ikke være for enkelt. Den må selvsagt ha et godt språk, interessante karakterer og gjerne overraskende tvister, sier Eriksen.

– Prøv noe annet enn skandinavisk krim

Eriksen forteller at det blir lånt ut mye krim hele året, men at det er en liten oppsving før påske. På utlånstoppen for 2017 ligger både Jo Nesbø og Jørn Lier Horst.

– Mange vil ha de nyeste titlene, og skandinavisk krim er populært. Men det finnes mye god krim fra andre forfattere og miljø, sier Eriksen.

– Hvilke krim-bøker er det lengst venteliste på akkurat nå?

– Etter Macbeth, har vi Peter May med Lewis-brikkene, Heksene av Camilla Läckberg, Pasienten av Trude Teige og Syndflod av Kristina Ohlsson, samt Jørn Lier Horsts Detektivbyrå 2.-serie og Operasjon Skipsvrak for barn, forteller Eriksen.

– Hva skal du selv lese i påska?

– Brudekjolen av Pierre Lemaitre. Den gleder jeg meg veldig til!

Her er Gro Eriksens ni krimfavoritter:

1. Den hemmelige historien av Donna Tartt

– Denne leste jeg for 15 år siden, og den gjorde stort inntrykk. Det er en såkalt omvendt krimroman, med svært originale karakterer. Den ble en enorm suksess og gjorde forfatteren verdensberømt. Intenst spennende.

2. Pierre Lamaitre-bøkene

– Et fransk bevis på at all god krim ikke kommer fra Norden. En serie på fem romaner om Camille Verhoeven og hans kolleger. «Alex» ble først oversatt, derfor leste jeg den først. Kan leses frittstående. Dette er mer klassisk krim, med en inspektør som ikke er høyere enn 1.45 centimeter.

3. Hjorth og Rosenfeldt

– Hans Rosenfeldt er manusforfatteren bak tv-serien «Broen». I serien om Stefan Bergman skriver han med Michael Hjorth. Mannen som ikke var morder er den første av fem bøker. Her er et utrolig driv og like stor spenning rundt personene som selve kriminalgåten. Bør leses i rekkefølge!

4. Peter May- triologien

– God krim i et tøft og annerledes miljø, en stormherjet øy i Ytre Hebridene. Også en interessant historie rundt etterforskeren Fin Macleod.

5. Marit Reiersgård

– Reiersgård har gitt ut tre kriminalromaner, Stolpesnø, Jenta uten hjerte og Paradissnø. Dette er realistisk og lettlest krim.

6. Myriam H. Bjerkly: Lille Linerle

– Dette er Bjerklys romandebut fra 2017, og er en spesiell og nervepirrende og sterk bok, gitt ut på et lite forlag i Vestfold.

7. Yrsa Sigurdardottir

– Islendingen har blitt kalt Nordens ypperste krimforfatter. Hun skriver i hvert fall brutal og velskrevet krim, med gode miljøskildringer. DNA ble kåret til årets krim i hjemlandet i 2014.

8. Karin Fossum: Elskede Poona

– Vi kommer ikke utenom Fossum, som jeg synes skriver god, psykologisk krim. Min favoritt er nok Elskede Poona, den femte i serien om Konrad Sejer. Jeg likte også den nyere og frittstående «Hviskeren».

9. Torkel Damhaug: Ildmannen

– Damhaug får mye ros av anmeldere og lesere, men er ikke så mye utlånt. Bøkene kan leses frittstående.