Først satte Rauma kommune krav som entreprenørene hadde å forholde seg til, om vegløsninger forbi helsehustomta på Åndalsnes og veg inn til helsehuset. Da tilbudene fra entreprenørene kom, hadde en av entreprenørene lagt fram en annen vegløsning, som blant annet innebar at en gangveg ble tillatt brukt som kjøreveg. Dette ga den ene tilbyderen, Hent AS, en så stor konkurransefordel at den vippet hele anbudskonkurransen, mener Romsdal tingrett.

Tilbudet skulle vært avvist

Tingretten mener Rauma kommune skulle avvist tilbudet fra Hent AS, og gitt helsehusjobben til entreprenørfirmaet som holdt seg til kommunens egne krav for vegføringer, nemlig Veidekke Entreprenør AS.

Rauma kommune må punge ut

Onsdag 21. mars offentliggjorde tingretten dommen i erstatningssaka Veidekke Entreprenør AS hadde reist mot Rauma kommune. Tingretten dømmer Rauma kommune til å betale Veidekke Entreprenør 25,7 millioner kroner i erstatning. Dette beløpet er fortjenesten Veidekke Entreprenør AS mener de ville hatt dersom de hadde fått oppdraget med å bygge Rauma helsehus.

Advokatutgifter på nær 2 millioner

I tillegg må Rauma kommune dekke Veidekkes advokatutgifter med 600.869 kroner. Kommunen har også hatt egne advokatkostnader på til sammen 1.286.000 kroner.

Striden rundt hvem som skulle få bygge Rauma helsehus handlet i bunn og grunn om alle tilbyderne konkurrerte på like vilkår.

Hent AS leverte det billigste tilbudet, Veidekke Entreprenør AS hadde nest billigste tilbud. Men de to tilbudene baserte seg på ulike vegløsninger inn til helsehusets hovedinngang.

Gangveg ble kjøreveg

Det helt sentrale spørsmålet retten tok stilling til, var om en gangveg kunne brukes som kjøreveg for drosjer og privatbiler fram til hovedinngangen på helsehuset, mens Rauma kommune hadde stilt som krav at dette skulle være forbeholdt å være veg for gående.

Retten mente at tilbudet fra Hent AS brøt med kravene til vegføring kommunen sjøl hadde stilt i anbudsutlysningen. Etter rettens mening skulle tilbudet fra Hent AS derfor vært avvist.

Da saka var oppe for Romsdal tingrett i februar, forklarte Veidekkes representant at de ville valgt en annen, og billigere byggeløsning for helsehuset, dersom de hadde fått lov å legge vegene inn til helsehuset annerledes. Men de forholdt seg til kommunens reguleringsplan, sa Veidekke.

Ulike vegløsninger

Helt konkret gjelder det vegen som er bygget på sørsida av Rauma helsehus, fram til hovedinngangen.

– Hovedprinsippene for veg- og parkeringsløsninger skal ikke endres. Man kan ikke lage en gangveg om til en inngangs- og innkjørselsveg, sa Veidekkes advokat Morten Goller i tingretten.

Dette er Romsdal tingrett enig i.

– Konkurransen satte absolutte krav som tilbyderne måtte forholde seg til, sier tingretten i dommen.

Kommunen vinglet

Retten understreker at kjørevegen til helsehuset skal gå utenom helsehuset, gangarealet og grøntarealet. At kommunen seinere har gått bort fra å kalle vegen for gangveg, men bruker begrepet gatetun, kan det etter rettens mening ikke tas hensyn til.

Løsningen Hent AS hadde, brøt altså med krav kommunen sjøl hadde satt som ufravikelige. Kommunen skulle derfor, etter rettens mening, ha avvist tilbudet fra Hent og gitt oppdraget til Veidekke Entreprenør AS.

Ga Hent et fortrinn

Tingretten mener Hent AS fikk et fortrinn som var vesentlig for hvem som fikk byggeoppdraget med helsehuset. Feilen var så vesentlig at retten ikke fant grunn til å bruke tid på å drøfte andre forhold rundt helsehuset, som at parkeringskjelleren ble tatt ut av prosjektet, at taket ble endret, at fasadematerialene ble forandret og at det ble stilt spørsmål om hvor stabil grunnforholdene på Troa-området er.

Kostbar feil: Rauma kommune må betale Veidekke Entreprenør AS 25,7 millioner kroner, samt advokatutgifter for nesten to millioner kroner. Romsdal tingrett var enig med Veidekkes advokat Morten Goller i at kommunen begikk en vesentlig feil da Hent AS fikk oppdraget. Foto: RICHARD NERGAARD