Mye mental bagasje

Newth forteller at hvem som velges til fribyforfatter avgjøres av kommunen i samarbeid med ICORN.

– Alle er frie ytrere som har flyktet av ulike, alvorlige årsaker og som preges av det. De har mye mental bagasje. Dette er mennesker som har blitt truet på livet. Ordningen er humanitært arbeid på høyt nivå, der store ord blir gjort om til aktiv handling, sier Newth.

– Noen mener prosessen rundt utvelgelse kunne vært bedre?

– Alle som har kommet har oppfylt kriteriene for å bli fribyforfatter. Men det spørs jo hva kommunen forventer. Det kommer ikke en Orhan Pamuk fra Tyrkia. Eller nødvendigvis noen som skriver litteratur etter våre kulturelle normer. Mange trenger tid til å lande når de endelig har kommet i trygghet. Det kan ta flere år før de klarer å ta opp igjen arbeidet, sier Newth.

Bør forankres politisk

Generalsekretæren forteller at 14 norske byer og ett fylke, Vestfold, er med i ordningen i Norge.

– Den organiseres ulikt. Harstad, som er friby for musikere, er på flere måter modellbyen, sier Newth.

– Hvor mye koster ordningen vertskommunen?

– Medlemsskapet i ICORN koster rundt 20.000 kroner. Ellers er det ingen direkte belastning de fem første årene. Fribyforfatteren erstatter jo en «vanlig» kvoteflyktning, sier Newth.

– Hva tenker du om at ordningen i Molde har blitt foreslått droppet?

– Det vil være veldig leit. Molde har fått til så mye fint. Dette er en livsviktig ordning for ytringsfriheten, som har stor symbolverdi i byen til Bjørnsonfestivalen, sier Newth, og legger til at både Norske PEN og ICORN gjerne tar turen til Molde for å bidra til evalueringen.

Mens kommunen har vært vertskap, og tilrettelagt det praktiske, har Bjørnsonfestivalen de siste årene hatt ansvaret for den faglige oppfølgingen av fribyforfatterne.

– Ordningen har hatt utfordringer, men vi er positive og håper den fortsetter i 2020. Vi vil gjerne bidra, og det vedtok vi også i et styremøte den 2. mars. Der står det også at det er en viktig forutsetning for Bjørnsonfestivalen at den faglige kvalitetssikringen av nye kandidater veier tungt, sier Bredin.