– Dette er en ny verden å komme inn i. En drøm, sier avdelingsleder Synnøve Wenaas når hun viser rundt i Rauma helsehus.

Alt er nytt i det nye helsehuset som offisielt innvies tirsdag 20. mars. Her er samlet frisklivssentral, dagsenter for demente, korttidsplasser og langtidsplasser for sjukeheimspasienter, dagsenter psykisk helse, base for heimebaserte tjenester pluss en rekke andretjenester under ett og samme tak.

– Når vi først skulle investere nesten 400 millioner kroner i nytt helsehus, satte vi som ambisjon å lage Norges mest moderne helsehus. Vi har lett etter hva som er mulig å få hjelp fra helseteknologien til, sier prosjektleder for helsehuset, Oddbjørn Vassli, til Romsdals Budstikke.

Hva går den nye helseteknologien ut på? Prosjektleder Gro Berild forklarer:

– Vi har tatt i bruk teknologi som gjør at pasientene beveger seg tryggere og friere. Pasienten har for eksempel adgang til sitt eget rom, men ikke til andre pasientrom. Det ivaretar integriteten. Samtidig vet ansatte hvor pasienter til enhver tid befinner seg.

Her er noen av nyvinningene:

Pasientsmykke

Når en pasient kommer til helsehuset, får vedkommende et armband som fungerer både som nøkkel inn til rommene, og der informasjon om pasienten er lagret. Armbandet kalles pasientsmykke, og fungerer også som trygghetsalarm som pasienten kan trykke på.

Digital pasientvarsling

Det er montert sensorer i alle pasientrom, samt på fellesområder. Står en pasient opp fra senga om natta, varsles personalet via sensoren.

Sensoren varsler også hvis en pasient faller, eller går på toalettet og ikke kommer tilbake til senga igjen.

Styring av lys

Står pasienten opp om natta, slås nattlyset på rommet på. Lyset på rommet om dagen og kvelden kan styres fra et kontrollpanel inne på rommet og tilpasses pasientens behov.

Smart-TV

Om du er pasient på helsehuset, skal du kunne følge med på det som skjer. Du har ditt eget TV. Er det konsert, andakt eller annen tilstelning på helsehuset, kan bildene overføres på direkten til alle pasientrommene. Smart-TV gir også mulighet for pårørende og venner å snakke med pasienten direkte med lys og bilde via FaceTime.

Spyl og tørk

Går du på toalettet, får mange en ny og uvant opplevelse. Toalettene har både spyl og tørk-funksjon. Ingen toalettpapir. Alt skjer automatisk.

Medisin-robot

All håndtering av legemidler skjer via et elektronisk system, der personalet bestiller medisin og har full oversikt over riktig mengde tabletter og andre medisiner.

Medisinroboten står på et eget medisinrom kun personalet har adgang til.

Varsles på mobiltelefonen

Alle ansatte har sin mobiltelefon. På telefonen får de varsel om pasientene.

Sover pasienten rolig om natta, trenger ikke personalet inn og uroe flere ganger om natta. Ingen alarmer som lager støy i gangene.

Digitalt dørskilt

Hvert pasientrom har sitt eget dørskilt med navn og bilde. Det elektroniske dørskiltet viser også om pasienten har besøk eller om det er sendt et varsel fra rommet.

Små sengetun

Rauma helsehus har delt inn avdelingene i små sengetun med sju-åtte pasienter i hver. Personalet kommer tett på pasientene.

– Pasienten får anledning til medvirkning. De har egne dagligstuer og fellesrom. Sjøl om vi har sensorer og låsovervåking, skal vi ha minst mulig inngripen i den enkeltes frihet, sier Gro Berild.

– Teknologi er én ting, mat og drikke noe annet. Blir det mulighet for den som er pasient på helsehuset å få et glass rødvin?

– Ja visst, ler Gro Berild.