Molde-løperen beholdt fatningen da han satt på bussen på vei til Rena og fikk høre at det var sprengkaldt i startområdet.

- Jeg visste at det kom til å bli betydelig mildere utover dagen. Det ble det også selv om enkelte syntes det var kaldt nok, sa Søraas etter at han sikret seg sitt 25. Birken-merke med tiden 3.59.00, over 36 minutter foran merke-tida på 4.35.33.

Sliteren har i flere tiår har vært en kjent skikkelse i det lokale langrennsmiljøet. Jan Erik har også hatt flere treneroppdrag på kretsnivå. Nå bidrar han mest i kurssammenheng på krets og forbundsnivå.

66-åringen passer også på å holde seg i form. Det må man for å klare merket i Birkebeinerrennet. Dette er på sett og vis den årlige helsetesten for Søraas, som debuterte i Birkebeinerrennet så tidlig som i 1973. Det ble ti strake starter i landets mest prestisjefylte turrenn før han tok en lang pause. Det skulle gå 20 år før han på nytt ga seg i kast med de knappe seks milene over fjellet.

Birken har blitt en tradisjon

– Det var pappa Håkons fortjeneste at jeg kom tilbake i Birken-løypene. I 2002 hadde han regien for et prosjekt som førte til at tre generasjoner Søraas stilte til start i Birkebeinerrennet. Det året gikk både jeg, sønnen Ivar Håkon og far min. Siden har det vært en tradisjon at jeg setter kursen for Mjøs-traktene Birkebeiner-helga, sa Jan Erik etterpå.

Deltok for 27. gang

Han har stått på startstreken 27 ganger. Den ene gangen ble rennet stoppet og andre gangen avlyst. Jan Erik Søraas hadde mest sannsynlig hatt like mange merker om det ikke hadde vært for de omdiskuterte avlysningene. Han har stort sett bare gode Birken-minner. Selv om den lokale veteranen har opplevd litt av hvert når det gjelder vær og føreforhold etter at han debuterte.

29 minusgrader

– De første årene var det start og innkomst på Lillehammer og Rena annethvert år. Jeg husker det var 29 minusgrader på Stampesletta en av de siste gangene jeg gikk før jeg tok en lang pause. Men det har også vært år hvor det har vært vått og utfordrende føreforhold. Denne gangen var det enkelt å finne den rette blandingen under skiene. I år var det sjeldent fine forhold, sier Søraas.

Han kan ikke huske at det har vært så fint og stabilt vær noen gang. Det kan som han sier være utfordrende å få til gode ski når det er mildvær i lavlandet og tørrsnø i høyden. Dette er ofte scenarioet i Birken, hvor det er tre fjell som ligger over 1000-meter over havet som skal bestiges før deltakerne er fremme på i Lillehammer.

– Vil du delta flere ganger etter at du har nådd denne milepælen?

– Jeg er ikke fremmed for å stille igjen neste år dersom det passer seg slik. Sønnen, som i år gikk for tiende gang, har antydet at han vil ha meg med. Jeg er en del av en fin turrenngjeng i Molde som får med seg fire-fem renn i løpet av vinteren, sier Jan Erik Søraas.

PS: Komplette resultatlister ligger på www.birken.no

Jan Erik Søraas (66)