Av 87 påmeldte lag til Minihåndballturnering i regi av SK Rival Håndball lørdag var det 36 guttelag, noe Tommy Jacobsen og Wenche Skrede i arrangøren var fornøyd med.

– Guttehåndballen er i sterk vekst i flere klubber. Det handler både om hvordan vi rekrutterer og at samarbeidet mellom håndballen og fotballen er godt, sier Skrede.

– Rival merker en voldsom økning i antall guttehåndballspillere. Tidligere måtte man i større grad velge. Nå kan man være med på både fotball og håndball. At herrelandslaget gjør det godt spiller nok også inn. Gutta ser at håndball er en fysisk krevende idrett, noe som tiltaler dem. De synes det er stas å få litt blåmerker, sier Tommy Jacobsen i Rival.

Effekt av MHKs elitesatsing

De 500 barna var i aldersgruppa 1.-4. klasse og turneringa foregikk i Molde Arena, hvor MHK Elite spiller sine kamper.

– Flere foreldre tenker nok på håndball som en aktuell idrett for sine barn når de opplever at Molde har et lag i den høyeste divisjonen. Så håper jeg vi med åra kan bidra til å gi Molde et herrelag på samme nivå, sier Jacobsen.

Træff-oppmann Anne Kathrine Rogne sier 08- og 09-lagene i klubben har store guttekull.

– De påvirker hverandre, og jeg opplever at det er stor håndballglede blant barna. MHK Elite er viktige for byen og de er rollemodeller. Det samme er herrelandslaget. Men jeg er usikker på om disse har påvirkning på gutterekrutteringa i denne aldersgruppa, sier hun.

Kristian Myklebust, lagleder for MHK gutter 2009, tror på et godt miljø har smitteeffekt.

– Det har blitt et godt håndballmiljø blant guttene, noe som tiltrekker seg flere og «sprer seg» i klassene. Fotball er i en særstilling i Molde, men vi ønsker å tilrettelegge for begge deler, sier han.

Sporty

2010-guttene til Rival, med Jacobsen som lagleder, er i hundre under turneringa. De synes håndball er gøy fordi de treffer venner og får kaste ball.

– Og så blir vi litt sporty, sier Alexander Liljeborg (7)

– Hvor lenge har dere spilt?

– Hekje pepling, svarer Sander Slyngstad (7).

Klubbene er avhengig av at foreldrene stiller opp.

– Noen må dra lagene i gang, og så må foreldrene involvere seg, sier Skrede.

– Med den bølgen av unger som vil spille håndball nå, har vi nesten problem med å rekruttere nok foreldre til å få det til å gå rundt, sier Jacobsen, som roser foreldreinnsatsen under turneringa.

Rivals visjon er «Flest mulig, lengst mulig, best sammen».

– Vi er bevisst på at det ikke er «best mulig». Fokus er samholdet. Det håper vi får barna til å holde på lenger, sier han.

Ni lag fra Romsdal var representert i cupen: Gossen IL, Molde Håndballklubb, Elnesvågen og omegn IL, Åndalsnes IF, SK Rival, Midsund IL, SK Træff, Isfjorden IL, Vestnes Varfjell IL. I tillegg deltok Kristiansund HK, Averøy håndballklubb, Tingvoll IL og Sunndal IL.

Konsentrasjon i forsvar i jentekampen mellom SK Rival i rødt og Kristiansund. Rundt 500 barn deltok i lørdagens miniturnering i Molde Arena. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN
Iver Kjøpstad (f.v.), Jakob Indbjør, Alexander Augdal Liljeborg, Mathias Rausand Bjerkeset, Erik Olaus Innerebner, Sander Slyngstad, Noah Leander Moen og Marcus Jacobsen. Foto: RIGMOR SJAASTAD HAGEN