(smp.no) – Vi synes det er helt fantastisk. En så stor gave har vi aldri før mottatt, sier Ketil Hjelset, sognerådsleder i Spjelkavik.

Bankkontoer og en leilighet er vurdert til en samlet verdi på rundt 8 millioner kroner, som alt går inn på konto for den nye kirken.

– Giveren er ikke et kjent menneske for oss, så gaven kom helt overraskende på oss, forteller sognerådslederen.

– Dette er en utrolighetsgave, legger han til, entusiastisk ettertenksomt.

Det er Oluf Henry Rabbevåg som har testamentert den store gaven til kirken.

Oluf ble født i 1930 som femte gutten i en søskenflokk på ni. Han vokste opp på et småbruk i Rabbevågen i Vegsund, der han hjalp til med klippfisk-tørking og onnearbeid.

Etter verneplikt i marinen, gikk han styrmannsskole og tok senere hyre på skip i utenriksfart. Etter hvert slo han seg ned i Oslo, hvor han giftet seg og jobbet videre som inspektør i Tollvesenet frem til han ble pensjonist. Da flyttet de til Moss.

Ekteparet hadde ingen barn, og etter at Oluf ble enkemann, flyttet han tilbake til Ålesund og kjøpte seg leilighet i Syverlia. Han deltok i sosiale sammenkomster, men etter at han ble svekket av sykdom, holdt han seg helst hjemme. Han døde på sykehuset på førjulsvinteren.

Ikke helt vanlig

Det er ikke uvanlig at kirken mottar gaver der folk ikke har livsarvinger, men så store gaver er ganske uvanlig, ifølge Hjelset.

Spjelkavik menighet har også tidligere fått gaver, som da brødrene Bjarne og Kjell Øvrevoll ga en million kroner til utsmykking til Håkon Blekens glassmalerier i Spjelkavik kyrkje.

Vitamininnsprøyting

Hjelset kjenner ikke bakgrunnen for at Rabbevåg valgte å testamentere til kirken, men peker på at mange mennesker har et sterkt forhold til kirken, selv om de ikke nødvendigvis er ofte i kirken.

– Hvor mye betyr denne gaven?

– Gaven er en kolossal vitamininnsprøyting til prosjektet «Ny kirke på Hatlehol», og gir oss stor inspirasjon til å gå videre. Dette har skapt stor begeistring. Vi er svært takknemlige, sier Hjelset.

Han legger ikke skjul på at realisering av ny kirke har vært en tung prosess. Kirken er ferdig prosjektert, men bygningen ble satt på vent og byggekomiteen nedlagt da Ålesund kommune i 2015 på grunn av dårlig økonomi havnet på ROBEK-lista. Nå, når både kommuneøkonomien er blitt bedre og sognerådet overraskende mottar en slik gave, er de klare for å starte opp igjen prosessen. Med pengene som kommunen og menigheten allerede har brukt på forprosjektet, og de som etter hvert står på bok, runder en drøye 25 millioner kroner sammenlagt.

– Dette gjør at vi nå ber Kirkelig Fellesråd ta opp igjen arbeidet med kirken på Hatlehol, sier Hjelset.

Spjelkavik sogn er det største sognet i landet, med 18.000 innbyggere. Det har i mange år vært et klart uttalt behov for oppdeling av sognet og politisk vilje til bygging av ny kirke på Hatlehol for bydelen.

– Nå har vi håp om å komme i gang med byggingen innen overskuelig fremtid, sier Hjelset. Han våger å håpe det skjer innen fem år. Men først må en betydelig kommunal investering på plass.

– Fantastisk gave

Stiftsdirektør Bjørn Olaf Storhaug i Møre Bispedømme kjenner ikke til at noen enkeltperson noen gang tidligere har gitt en så stor testamentarisk gave til Den norske kirke på Sunnmøre.

De sitter ikke med noen oversikt, men vet at enkeltpersoner har gitt relativt mye til ulike prosjekt, eksempelvis til kirkeorgel eller lignende, men ikke i denne størrelsesordenen.

– Men at noen gir det, er jo en fantastisk gave, sier Storhaug.