– Hvorfor vi har bygd igloer? Ja, det er et godt spørsmål. Vi er jo begge glade i friluftsliv. Og vi bygde faktisk en iglo på Bjorli i fjor. Men for å få det til må du ha god nok snø, forklarer Anne Marte Ostad, som til daglig er å finne innendørs på regional- og næringsavdelinga på fylkeshuset, der hun jobber med, ja nettopp - innovasjon.

Liker å skape

Det var i januar Anne Marte var på skitur i terrenget nedenfor Tusten – nærmere bestemt Haukarheia – på utkikk etter en passende teltplass.

– På grunn av vinden bygde vi en le-vegg. Under fokksnøen viste det seg å være tettpakket snø, perfekt til å skjære ut blokker med, forteller Anne Marte.

Til den første igloen fikk hun hjelp av samboer Frank Polte, som er ingeniør og blant annet har krysset isen på Grønland.

– Men den andre igloen har jeg bygget selv, på ren kvinnekraft, sier Anne Marte.

– Og nå er det mulig for alle å booke igloene til overnatting?

– Ja. Vi har jo ikke gjort dette for å gjøre business, men vi liker å skape. Dette er et sted folk kan bruke til overnatting, men også til å spise lunsjen sin. Vi har lagt til rette med spiseplass og bålplass. Det er viktig at folk bruker bålplassen, og ikke fyrer hvor som helst, for skitten snø smelter raskere, sier Anne Marte, og legger til:

– Vi har brukt mange krefter på å bygge igloene og tilrettelegge området rundt. Derfor har vi laget et reglement vi ønsker at folk respekterer. I iglo nummer to skal en for eksempel ikke spise, dette er en ren sove-iglo. Og hund inne i igloene er ikke tillatt, på grunn av allergi, forklarer Anne Marte.

Håper de står til påske

Iglo-byggeren forteller at det så langt har vært god respons.

– I den ene igloen ligger en gjestebok, sammen med bruksreglementet. Og det har vært godt besøkt, sier Anne Marte.

– Det er ingen fare for at igloene kan rase sammen?

– Når de først står oppe, og ringen er sluttet så holder de. Blokkene lener seg jo litt innover, og er kilt fast i hverandre, forklarer Anne Marte.

– Hvor lenge kan igloene bli stående?

– Sola har jo begynt å ta litt mer nå, men det er fortsatt kaldt om natta, slik at de iser til. Hivs det ikke blir for mye regn, kan de nok stå til over påske. De kan også repareres og forsterkes underveis, sier Anne Marte.

Hun ser på iglo-prosjektet som et spennende eksperiment.

– Blir det igloer neste år også?

– Det kan faktisk hende. Jeg har vært i kontakt med Friluftsrådet, og leker med tanken om en iglo-landsby, dersom vi får hjelp til byggingen. Kanskje kan det bli igloer flere steder i marka. Vi får se, sier Anne Marte.

NB: Vil du overnatte i igloene, vil Anne Marte Ostad at du gjør avtale med henne. Booking gjør du enkelt ved å lete henne opp på Facebook, og ta kontakt på telefon eller Messenger.