Det var en interessebølge for langrennssporten som ga grobunn for Isfjorden IL. 52 deltakere på et skirenn i bygda i 1918 tydet på stor interesse. Det var naturlig nok ski og langrenn som var nokså enerådende de første årene, men så vakket det på seg med flere idretter. Eventyret Isfjorden IL var i gang. Og 100 år går fort.

Gjør hele Rauma stolt

«Isfjorden IL har hatt, og har, en meget sentral og viktig rolle i lokalsamfunnet. IIL er også et lag som er kjent for sin sterke dugnadsånd. Når en så sprek jubilant fyller 100 må jeg også trekke fram de store idrettspersonlighetene som bygda har fostret. Å ha representanter fra Isfjorden IL i NM, EM, VM og ikke minst i OL gjør ikke bare isfjordinger stolte, men også alle oss som bor i Rauma», skriver ordfører Lars Olav Hustad i sin hilsen i den store jubileumsboka til idrettslaget.

Boka ble gitt ut rett før jul og markerte starten på feiringen av Isfjorden IL. Marianne Brevik (48) er leder i jubileumskomiteen. Mens Joachim Horn Torp (44) er leder i idrettslaget. En tidligere bauta i lokalfotballen vinterstid er mer interessert i skøyter og hockey.

Sjuende far i huset

Vi møtte de to i klubbhuset i Furulia tidligere i uka, sammen med «sjuende far i huset», Knut Hoem (76). Enkelte kaller klubbhuset for «Hoemsbu». Hoem har vært formann i ikke mindre enn tre perioder tidligere. Han er stolt over Isfjorden IL og gleder seg til å feire laget.

– Isfjorden IL holder seg godt. Vi har en stolt historie og er herre i eget hus, med nedbetalte anlegg og penger på bok. Med 550 medlemmer har vi meget god og stabil oppslutning i bygda. Jeg regner med at det skal bli folksomt og livlig på våre mange jubileumsarrangement, sier Knut Hoem til Romsdals Budstikke.

– Vi skal feire hele året, vi. Det blir en rekke markeringer etter årstid og idrett. Alle grupper skal ha sine egne arrangement. Skøyter og ski har allerede hatt sine opplegg. Informasjon om alt som skal skje legges ut fortløpende på Isfjorden IL sin Facebook-side, sier Marianne Brevik.

Folkefest i Furulia

Men den store folkefesten finner sted i Furulia på selve 100-årsdagen, 18. mars. Alle anlegg vil være åpen og målet er at det skal være ei «maurtue» av dimensjoner.

– Det blir en myldredag. En folkefest med fokus på familien. Skicross, alpint, hockey, skøyter, langrenn – alle anlegg vil være åpne for publikum. Og det er jo glimrende snøforhold i Furulia nå. Det blir servering av pølser, kaker, kaffe og brus. Og salg av våre helt nye luer, t-skjorter og klubbskjerf, sier leder Joachim Horn Torp.

Isfjorden IL håper at flere hundre tar turen til Furulia denne søndagen, gjerne fra hele kommunen.

– Videre trommer vi sammen til tidenes jubileumsfest lørdag 14. april. Da skal vi bruke hele samfunnshuset og idrettshallen. Vi forventer 250 bare på middagen. Gluntan spiller til dans om kvelden. Denne festen gleder vi oss stort til, sier Marianne Brevik.

En rekke idretter

Isfjorden IL har organisert aktivitetet i fotball, håndball, ski, skøyter/hockey, volleyball, basketball, friidrett og allidrett. I Furulia har laget et flott klubbhus, kunstfrosset skøyte- og hockeybane (til seks millioner kroner), sandvolleybaner, samt slalåmbakke og hoppbakke. De siste ukene har skitrekket gått jevnt og trutt i Furulia.

Isfjorden IL har også mye aktivitet i Isfjordshallen og på de to gressbanene på stadion, som nå er kommunalt eid. Ved skytebanen har laget skiløype og skileikområde. Her har de garasje for lagets tråkkemaskin, de har snøscooter, gapahuk og eget sanitæranlegg.

Isfjorden IL har også ambisjoner om å få til et lysløypeanlegg på Stormyra. Men inntil videre famler man i mørket. En egen arbeidsgruppe jobber også med å få til ei mindre kunstgressbane ved skolen.

– Vi gleder oss til å feire bygdas idrettslag. Det blir et veldig variert og artig program, der spesielt barna vil få boltre seg. Det er de som er framtida. Vi vil også takke alle frivillige som har bidratt til alt det som Isfjorden IL har fått til på dugnad. Det er ikke lite, sier Horn Torp.

PREMIESKAPET: Isfjorden IL fyller 100 år 18. mars. Det legges opp til storstilt feiring med en rekke arrangementer. På bildet leder Joachim Horn Torp, tidligere leder Knut Hoem (sjuende far i huset) og Marianne Brevik, leder i jubileumskomiteen. Foto: Eirik Heen
FURULIA: Her blir det folkefest søndag 18. mars. Foto: Eirik Heen