Det var musestille blant rundt 130 lokalpolitikere i møtesalen på Alexandra Hotel i Molde da Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng holdt hovedtalen under fylkesårsmøtet.  Hva ville Stenseng si etter Metoo-kampanjen og Trond Giske-saka?

– Det har vært rop både fra media og andre om å ha behandle anklager om seksuell trakassering raskest mulig. Jeg mener vi må kjøre prosesser som skal stå seg i ettertid. Vi må være tro mot partiets struktur og retningslinjene. Partiet er ingen domstol.  Vi har satt ned et utvalg ledet av Pål Lønset som skal se på hvordan vi skal håndtere vanskelige saker, sier Kjersti Stenseng til Romsdals Budstikke.

Hun legger til at varslingssakene Arbeiderpartiet har fått, har vært med på å senke terskelen for å få folk til å varsle hvis de opplever noen form for trakassering.

– Hva sier du til Ap-medlemmene som er opptatt av partikulturen?

– Partikulturen kan ikke vedtas. Partikulturen bygges av hver enkelt av oss. Vi som er ledere, har et særskilt ansvar for å legge til rette for at alle blir tatt imot på en måte som gjør at de føler at det er trygt, godt og sosialt å være i partiet. Hvert medlem må oppføre seg slik de selv ønsker at andre skal være mot dem. Men så må vi bygge en kultur der det oppleves trygt også når vi tør å korrigere hverandre. Vi må tåle at det er politisk uenighet, men vi må ikke lenge andre ting i politiske diskusjoner, sier Kjersti Stenseng.

Gjorde feil i valgkampen

Partisekretæren, som er partileder Jonas Gahr Støres nærmeste leder, brukte fylkesårsmøtet til å forklare hva hun mente gikk galt for Arbeiderpartiet ved stortingsvalget sist høst. I Møre og Romsdal mistet Ap fire prosent av velgerne.  Stenseng oppsummerte det som gikk feil slik:

• Grasrota i partiet ble forsømt. Arbeiderpartiet var ikke tilstede der folks hverdagsproblemer ble diskutert.

– Vi mistet de aller fleste velgerne til sofaen, sa Stenseng.

• Forholdet til fagbevegelsen ble ikke godt nok ivaretatt. Ap fanget ikke uroen blant fagorganiserte som var opptatt av forhold rundt arbeidsplassene og arbeidslivet.

• Ap var ikke tydelig i spørsmål som gjaldt asylsøkere, innvandring og integrering.

Nettopp innvandrings- og asylpolitikk vil Kjersti Stenseng at Ap skal være mer offensiv på.

– Et parti som Arbeiderpartiet må være førende i debattene som dreier seg om en rettferdig innvandringspolitikk og integrering. Sylvi Listhaugs klarte før valget i fjor gjennom sin retorikk å øke oppslutningen rundt Fremskrittspartiet. Der var vi for tilbakeholden, sier Stenseng.

– Skal Arbeiderpartiet ta opp kampen med Sylvi Listhaug eller overse hennes innvandringsutspill?

– Listhaug ønsker at vi skal bruke tida til å diskutere hennes utspill. Jeg mener vi ikke skal skygge unna disse debattene. Arbeiderpartiet skal være det ledende partiet når det kommer til tydelig politikk på innvandring og integrering. Vi skal finne løsningene. Mange ting er vi enig med regjeringen om, men jeg er så imot måten Sylvi Listhaug fyrer opp motsetningene rundt innvandrings- og integreringspolitikken på.  Fredag la Sylvi Listhaug ut på Facebook bilde av fremmedkrigere, med teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».  Slik driver landets justisminister på.  Det er det verste jeg har sett.  Det Listhaug skriver i innlegget, er feil. Og retorikken hun bruker, skaper frykt og uro. Det splitter folk, sier Kjersti Stenseng.

– Hva blir den viktigste endringen folk vi få se i Arbeiderpartiet?

– Den som er medlem i partiet, skal få større innflytelse og mer makt. Det er medlemmene som skal bestemme Arbeiderpartiets politikk. Konsekvenser er at medlemmene av sentralstyret og stortingsgruppa skal reise mer ut og møte folk, på arbeidsplasser og på partimøter. Og vi må ta oss bedre tid. Det er ikke kjekt for folk å møte en politiker som knapt har tid å si «Hei!».  Vi skal ut å treffe folk, dele ut roser og drikke kaffe med folk, sier Kjersti Stenseng.