Byggingen av Sjøfronten del 1 med riving og bygging av ny kai har gått slag i slag siden før jul.

Nå viser det seg at det kan ha gått litt vel fort i svingene. Da brakkene og utstyret ble rigget til ved torget og de to første pelene/foringsrørene ble satt ned i desember, hadde nemlig ikke Christie & Opsahl AS fått byggetillatelsen ennå.

Samtidig er Molde kommune byggherre for prosjektet.

– Ble nødt til å reagere

Ifølge partene dreier det seg om en tidsperiode på et knapt døgn fra søknad til innvilgelse, men for Byggesak og geodata, som hadde orkesterplass til arbeidet fra lokalene i Torget 2, er det en prinsippsak.

Ifølge enhetsleder Aleksander Aasen Knudsen er det ikke ofte de utsteder slike bøter.

– Satt det da langt inne å gi bot til Christie & Opsahl, som her jobber for Molde kommune?

– Det var en såpass åpenbar overtredelse, og i saksbehandlingen kom det ikke fram nye ting som endret på det. Det måtte komme en reaksjon når det er en så profesjonell aktør, forklarer Aasen Knudsen til Romsdals Budstikke.

Reduserte størrelsen på bot

Den 15. januar i år varslet Byggesak og geodata at Christie kunne bli ilagt bota.

I februar har de hatt et møte om saka, men ble ikke enige. Denne uka ble bota sendt.

Kommunen har imidlertid under tvil redusert bota fra opprinnelige 50.000 kroner, som er vanlig for grovere overtredelser av plan- og bygningsloven, til 10.000 kroner som er standard for mindre brudd.

Mens det er skjerpende at det er begått av en profesjonell aktør, er det formildende at handlingene ikke er omfattende og at Christie kunne regne med å få tillatelsen, heter det.

Ikke unntatt søknadsplikt

Etter Bygningsloven regnes kaianlegg som «varige konstruksjoner og anlegg» som det er meldeplikt for.

Undersøkelser som f.eks. kjerneboring, som gjøres for å få oversikt over grunnforholdene, regnes ikke som en del av byggearbeidene, og kan gjøres før en tillatelse er gitt.

«Pelene som ble slått ned var imidlertid en del av fundamenteringen til sjøfrontanlegget og

kan ikke regnes som grunnundersøkelser.» slås det fast.

Byggesak og geodata viser også til at kommunens prosjektleder HAMSTO hadde påpekt overfor Christie at de ikke kunne starte uten tillatelsen.

– Hva med kritikken fra Christie om at det er snakk om så kort tid?

– Det stemmer at det var et knapt døgn, men spørsmålet er om de startet før de hadde fått tillatelsen. Det gjorde de. Saka var prioritert foran alt annet hos oss, og vi fikk gitt tillatelsen neste morgen. Vi skal prioritere viktige saker som Sjøfronten, men ønsker at de gjennomføres på en best mulig måte, sier Aasen Knudsen.

I rute med arbeidet

Ifølge prosjektleder Oddvar Herje i Christie & Opsahl vil pelingen trolig være helt ferdig førstkommende tirsdag.

– Arbeidet med Sjøfronten del 1 går som planlagt. De som holder til langs kaiene er nok glade for at det har gått så fort Etter tirsdag blir det ikke mer støyende arbeid, forteller han.

NÆRMESTE NABO: Enhetsleder for Byggesak og geodata Aleksander Aasen Knudsen, har kontor på Torget 2. Foto: ERIK BIRKELAND