Det var knyttet forventninger til hva statsminister Erna Solberg (H) ville si da hun besøkte Kristiansund sykehus tirsdag ettermiddag. Statsministeren kom rett fra en klassetime på Atlanten videregående skole der hun møtte elever.

Ordfører Kjell Neergaard i Kristiansund kommune fortalte statsministeren om hva som er ambisjonene for et distriktsmedisinsk senter og helseinnovasjonssenteret i Kristiansund.

– Kristiansund kommune har hatt krevende tider bak oss. Og jeg sier at det er et tilbakelagt stadium. Etter to runder i retten føles det rart som ordfører i Kristiansund å skulle snakke varmt om et distriktsmedisinsk senter som egentlig var taperens lodd i sjukehussaka. Men vi skal sørge for at det blir et vinnerlodd, sa ordfører Kjell Neergaard til statsministeren.

Konstruktivt samarbeid

Ordføreren i Kristiansund understreket at Kristiansund har prøvd å være en konstruktiv samarbeidspartner til helseforetakene, også under de to åra der kommunen lå i rettskonflikt med Helse Midt-Norge.

Fra Kristiansunds side satses det nå på å få laget et faglig tungt og bredt distriktsmedisinsk senter (forkortet DMS). I tillegg nyskapningen Helseinnovasjonssenteret.

– Vi har satt oss hårete mål. På folkemunne er DMS ei plasterbu. Vi skal vise befolkningen at DMS blir så mye, mye mer. Det er bestemt at her skal være røntgen og bildediagnostikk, laboratorietjenester og 14-15 polikliniske tilbud, sa Kjell Neergaard.

– Han la til at det distriktsmedisinske senteret også bør romme tilbud innenfor rus og psykisk helse, prehospitale tjenester og omfattende samhandling med kommunene.

Større enn dagens

Dagens sjukehusbygning i Kristiansund er på cirka 20.000 kvadratmeter. Helse Møre og Romsdal har sagt at de har behov for cirka 5.000 kvadratmeter til DMS. Helseinnovasjonssenteret vil ha behov for minst 5.000 kvadratmeter. Da gjenstår det 10.000 kvadratmeter.

– Min ambisjon er at vi om et par år skal ha heisekraner i arbeid utafor sjukehuset i Kristiansund. Volumet på arealene som trengs, vil være større enn arealene i dagens sjukehusbygg. Vi har mistet sjukehuset vårt, men vi kan skape noe utrolig bra til erstatning. Vi skal lage et DMS som skal bli nasjonalt og internasjonalt ledende. Vi skal ha høyest kvalitet på tjenestene, og vi skal være ledende på samhandling med kommunene, sa Kjell Neergaard.

Rådmann Birgit Eliassen i Gjemnes er med i styringsgruppa for det planlagte Helseinnovasjonssenteret som skal utvikles i Kristiansund. Hun fortalte om det store engasjementet som er for å lage et nyskapende senter for helseinnovasjon. I statsbudsjettet for 2018 har dette senteret fått 12 millioner kroner fra staten.

– Skal bli et fantastisk tilbud

Lederen for Orkidé/Nordmøre regionråd, Roger Osen, tok i sin presentasjon til statsministeren tak i mulighetene som etableringen av Sjukehuset Nordmøre og Romsdal gir.

– Vi har to regioner som har en unik mulighet til samarbeid. Vi skal sørge for at det nye sjukehuset på Hjelset skal bli et fantastisk tilbud til innbyggerne på Nordmøre og i Romsdal, og vi skal samtidig lage et DMS i Kristiansund som vil bli det nærmeste kontaktpunktet til spesialisthelsetjenesten for 40.000 innbyggere på Nordmøre. Jeg har en oppfordring til statsministeren: Hjelp oss i Nordmøre og Romsdal til å bli en nasjonal utviklingsarena for helse og innovasjon, sa Roger Osen.