Som kjent består styret i Helse Møre og Romsdal av åtte medlemmer. Tre velges av ansatte, og berøres ikke av oppnevningene som sjukehuseier i foretaksmøte gjorde mandag formiddag.

Eier vedtok mandag at følgende styre skal lede Helse Møre og Romsdal de kommende to årene:

Ingve Theodorsen, leder (NY)May Helen Molvær Grimstad, nestleder (NY)Toril Forbord (NY)Bjarne Storset (NY)Nils Kvernmo (NY) - oppnevnes i kraft av sin rolle som direktør for eierstyring i Helse Midt-Norge.

Dermed er alle de eieroppnevnte i styret blitt kastet.

Den nye styrelederen, som har bakgrunn fra Statoil, skal lede sitt første møte fredag 16. mars.

De som nå forlater styret, er styreleder Stein Kinserdal, Svein Anders Grimstad, nestleder Petter Bjørdal, og Kirsti Slotsvik. I tillegg skiftes Gunn Fredriksen ut med Nils Kvernmo, som har vervet i kraft av sin rolle som direktør for eierstyring i Helse Midt-Norge.

De tre ansattvalgte er på valg neste år: Anette Lekve, Jan Arve Antonsen, og Mikal Gjellan.

To fra Møre og Romsdal, resten trøndere

Den nye styrelederen Ingve Theodorsen bor i Trondheim, var direktør i Statoil fra 2000 til 2016, og styreleder for Sealab Ocean Group i Trondheim det meste av 2017. Han har dessuten sittet i styret for St. Olavs Hospital de siste fire åra.

May Helen Molvær Grimstad er mest kjent som stortingsrepresentant for KrF i mange år, og er for tiden rådmann i Sykkylven.

Bjarne Storset er kommuneoverlege i Tingvoll, og samtidig fastlege ved Tingvoll legesenter. Han er spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin - og har dessuten utdanning i medisinsk akupunktur.

Toril Forbord er prodekan for bachelorutdanninger ved NTNU i Trondheim, ved fakultet for medisin og helsevitenskap. Hun bor på Skatval i Nord-Trøndelag, ifølge NTNUs egne nettsider. Hun har jobbet på Høgskolen i Sør-Trøndelag i vitenskapelige- og ledende stillinger de siste 20 åra.

Nils Kvernmo oppnevnes i kraft av sin rolle som direktør for eierstyring i Helse Midt-Norge. Han var i flere år styreleder ved St. Olavs Hospital, og i flere år - inntil nylig - adm. dir. for St. Olavs Hospital.

– Vi ville ha nytt blod

Paul Steinar Valle fra Fræna sitter i styret for Helse Midt-Norge, og var i valgkomiteen som satte sammen styrekabalene for bla a Helse Møre og Romsdal.

– Hvorfor ble hele styret i Helse Møre og Romsdal skiftet ut? Det framstår ganske dramatisk.

– Dette styret har sittet lenge. Det var ingen utskifting i 2016, og Petter Bjørdal og Svein Anders Grimstad har sittet enda lenger enn to perioder, begynner Valle.

Han begrunner også den totale utskiftingen av de eieroppnevnte med målet om å få en «ideell sammensetning».

Hvorfor ble Stein Kinserdal skiftet ut? Gjorde han ikke jobben godt nok?

– Departementet har gitt signal om at de ikke er så glad for at en administrerende direktør i et helseforetak sitter i styrer for andre helseforetak. Det er ikke et absolutt prinsipp, og har ikke vært avgjørende, men signalet har bidratt i den totale vurderingen.

Det er vanskelig å tolke endringene annerledes enn at dere er misfornøyd med jobben styret i Helse Møre og Romsdal har gjort?

– Endringene betyr mer at det var på tide med nytt blod og nye tanker. Det blir ikke riktig å framstille dette som at styret kastes fordi de ikke har gjort en god nok jobb. Men de har altså sittet i to perioder og lenger. Og når man først begynner å skifte ut noen, får det følger for andre siden man må få kabalen til å gå opp med geografi, kompetanse og alt annet som skal stemme.

Eks-direktør med i styret

I styret som ble oppnevnt mandag, har ingen av de fem nye vært med i Helse MR-styret fra før.

– Når et styre skal på plass, er kontinuitet vanligvis et grunnleggende hensyn å ta når man setter sammen neste styre. Hvorfor har dere ikke lagt vekt på dette?

– Det kan du si. Men når Nils Kvernmo er med, er vi trygge på at kontinuiteten ivaretas. Han kjenner systemet svært godt, sier Valle.

Han viser da til at Kverno har vært adm. dir. ved St. Olavs i flere år, og før den tid, styreleder der.

Kvernmo sluttet ved St. Olavs til fordel for ny jobb som direktør for eierstyring i Helse Midt-Norge. Det er i kraft av denne rollen han nå oppnevnes til styret både i Helse Møre og Romsdal og i Helse Nord-Trøndelag. Siden han nettopp var sjef ved St. Olavs, skal han ikke sitte i det styret, ifølge Valle.

Et underordnet styre

Valle har også et annet argument for at valgkomiteen mener det var greit å skifte ut alle de eieroppnevnte:

– Styret i Helse Møre og Romsdal er ikke et øverste styre, de er underlagt regionen, Helse Midt-Norge. De har derfor flere kilder til informasjonen som sikrer at kontinuiteten ivaretas.

Han viser også til at den nye styrelederen, Ingve Theodorsen, har sittet to år i styret for St. Olavs:

– Så han vet også godt hva styrearbeidet dreier seg om.

Har vært krevende å få ja

Valle forteller at det har vært krevende å rekruttere nye styremedlemmer.

– Det gjelder for alle styrene, men særlig for Helse Møre og Romsdal. Men vi er svært godt fornøyd med sammensetningen vi fant fram til.

– Hvorfor har det vært særlig krevende for Møre og Romsdals del?

– Det er jo ingen hemmelighet at det har vært mye støy i Møre og Romsdal, flere vegrer seg for å gå inn i den situasjonen.

– Så Møre og Romsdal er den mest bråkete gutten i klassen?

– Det har vært det, med rettssaker og annet. Det er en like krevende jobb å gjøre i St. Olav og i Nord-Trøndelag, men der er det mindre støy og mindre fogderistrid.

Redd for smitte fra helsebråk

Valle opplyser at noen av dem som har sagt nei til styreverv i Møre og Romsdal, har vært redde for at jobben de skulle gjøre der, kunne få negative følger for det de ellers driver med.

– I næringslivet, for eksempel, er ikke folk opptatt av fogderikamp. Men ved å gå inn i et styre som må forholde seg til fogderikampen, har noen fryktet å komme i en situasjon som kunne slå uheldig ut for annen virksomhet de driver.

– Hva tenker du nå om det nye styret i Helse Møre og Romsdal?

– Jeg har stor tro på at det nye styret skal gi viktig energi i prosessene videre for Helse Møre og Romsdal, svarer han.

PS: I det nye styret for St. Olavs er bare én av de fem eieroppnevnte skiftet ut, mens tre er skiftet ut i Helse Nord-Trøndelag.

Ingve Theodorsen er ny styreleder i Helse Møre og Romsdal, bor i Trondheim, og har bakgrunn fra Statoil.
– Jeg har stor tro på at det nye styret skal gi viktig energi i prosessene videre for Helse Møre og Romsdal, sier Paul Steina Valle. Han var i valgkomiteen som satte sammen kabalen for de eiereoppnevnte i de fire helseforetakene i Midt-Norge. (Møre og Romsdal, St. Olavs, Nord-Trøndelag og Sykehusapotekene)