Molde: Botten er sjøl på jobbreise på Svalbard og beklager at hun ikke rekker å delta i 8. mars -markering i Molde.

Det er Freya Busby og Kjersti Cecilie Tveeikrem som har tatt initiativet til årets tog i Molde Begge er innflyttere til byen og synes det var trist at det ikke fantes tog. En komité på åtte-ni stykker, en ikke-politisk gruppe, står bak toget de har kalt «8. mars likestillingstog». Tanken bak er at menn skal føle seg inkludert. Busby mener snakk om feminisme og kvinnekamp fort kan oppfattes aggressivt.

– Sjøl om feminisme og likestilling egentlig er det samme. Vårt budskap er at sammen er vi sterkere, uttalte Busby til Romsdals Budstikke mandag.

Trenger Kvinnedagen

Else-May Botten er begeistret for tog-initiativet.

– Dette høres fornuftig ut og det er denne vegen en må gå. For likestillingen er det like viktig at en mann bærer fane og flagg som kvinner, sier Botten.

Ap-politikeren er helt klar på at Kvinnedagen fortsatt har en rolle.

– Det er absolutt viktig å fortsette å jobbe for likestilling. Det har vært en lang og vanskelig veg å gå. Mange flinke damer har gått foran, som Gro Harlem Brundtland som tok tak i mye. Det er likevel viktig videre at politikere har et likestillingsperspektiv, sier Botten.

Hun mener det er flere områder likestillingen ikke er kommet langt nok .

– Kvinner tar høgere utdanning, men de blir ikke ledere. Det er flest kvinner som jobber deltid, og flere kvinner enn menn blir minstepensjonister fordi de har vært heime mens mennene har jobbet ute, poengterer Botten.

Metoo- kampanjen

Hun trekker fram at Metoo-kampanjen har vist at det er mye å ta tak i.

– Den har skapt nye diskusjoner og friske diskusjoner og vist at det er nok å kjempe for. Mange menn har takket for kampanjen, for det den har tatt opp, og som mange menn ikke ønsker å stå for. Det er bra engasjement har vært så stort, sier Ap-politikeren.

Neste steg

Botten har i kjølvannet av Metoo-kampanjen tatt til orde for «Step2», som handler om netthets.

– Dessverre opplever damer i maktposisjoner netthets. De tas av dem som sitter inne bak mørke gardiner.

Det er ikke greit i det hele tatt, og kan føre til at folk ikke orker å engasjere seg, når de tas på nettet.

Else-May Botten fikk sjøl litt tilbake erfare netthetsing etter at hun fortalte om egne opplevelser i forbindelse med Metoo-kampanjen.

– Jeg opplevde heldigvis da å få stor støtte og at hetseren fikk klart svar fra andre om oppførselen.

– Netthetsing må ikke få skremme folk fra å tørre å si sin mening, poengter hun.