Politikerne i plan- og utvikling sa i september i fjor ja til Gjestestova AS sitt ønske om å bygge 24 leiligheter i Romsdalsgata 5, samt rive Øvre veg 10–12 for å bygge et nytt bygg med 20 leiligheter, i alt 44 nye boenheter. Utearealet, som ligger mellom de to, har imidlertid skapt trøbbel for gjennomføringen.

Skroter politikernes tillatelse

Kan fravikes ved høg kvalitet

Skal sikre uteområde for alle

Etter flere runder med kommunen, utbygger Trond Lønseth og Gjestestova AS og nye skisser fra Arkitektene bbw, har nå Fylkesmannen godkjent skissa for utearealet.

En utfordring er å hindre konflikt mellom brukere av det lille uteområdet på 273 kvadratmeter og de nærmeste leilighetene, og Fylkesmannen foreslo først å droppe boenheter i kjelleren. Dette er nå løst ved en privat sone med hekk foran, mens resten er for alle beboerne.

En steinlagt sti som også kan sykles på med for eksempel barnesykkel, tre vipper, sandkasse og benker med pergola over, blir samlet sett et fint uteområde for beboere i alle aldrer, konkluderer Fylkesmannen.

Blir tema i kommunen

Administrasjonen opphever nå politikernes vedtak for nye Gjestestova etter klage fra Fylkesmannen. Nå legges den fram som en helt ny dispensasjonssak for plan- og utviklingsutvalget tirsdag.

Planavdelingen jobber nå videre med å se på krav til uteareal i sentrumskjernen. Dagens krav sier 50 kadratmeter uteareal i hele kommunen, med fravikelse for «høg kvalitet», men Gjestestova-saka har vist at det er utfordrende å definere.