En Molde-mann i starten av 40-åra måtte i midten av februar møte i Romsdal tingrett tiltalt for blant annet å ha mishandlet og truet sin tidligere kone.

Turbulent forhold

I retten kom det fram at forholdet mellom de to, som har vart i 12–14 år, har vært turbulent. De har gått til familieterapi og ved to anledninger har hun tatt med seg barna og tatt opphold ved Krisesenteret i Molde. De er i dag separert og bor hver for seg.

Det var ved det siste forholdet på krisesenteret at hun fortalte om hva hun ble utsatt for hjemme. De ansatte kontaktet politiet, og det ble opprettet sak mot mannen. Han ble også ilagt besøksforbud.

Nektet skyld

Tiltalen mot mannen gjaldt til dels grove hendelser over en periode på fire og et halvt år. Han erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen, og mente hans tidligere kone løy. Han ble imidlertid ikke trodd av retten. De mente kvinnas forklaring var troverdig og nyansert – hennes forklaring ble også understøttet av vitneførselen.

Parets barn var ved flere anledninger vitne til mishandlingen. Det ble ordnet med tilrettelagte avhør av dem, som ble avspilt i retten. Det ble ut over dette ført fem vitner i saka, blant annet fagpersoner fra familievernkontoret og krisesenteret. Også et vennepar av dem vitnet.

Var sjalu

Mye av årsaken til konflikten, var mannens sjalusi, forklarte tiltaltes tidligere kone. Han ville også ha sex oftere enn henne, noe som førte til stadige krangler, spark, slag, lugging, kvelertak og seksuelle overgrep, heter det i dommen. Han skal også flere ganger ha truet med å drepe henne.

Ifølge dommen ble mishandlingen stadig grovere, til tross for at de gikk til terapi.

«Flere av de episodene fornærmede beskrev og som retten finner bevist, ligger både objektivt og subjektivt sett tett opp mot fullbyrdede voldtekthandlinger», heter det i dommen.

Ekskona sa i retten at hun ikke ønsket at mannen skulle fengsles for forholdene, men at han heller skulle få hjelp.

Skjerpet straffen

Aktor mente to års fengsel var riktig straff. Retten mente dette var for mildt. Det har fra 2010 og fremover skjedd en vesentlig skjerping av straffen på for denne type forbrytelser.

«Både de fysiske og de psykiske krenkelsene foregikk jevnlig, ved gjentatte anledninger og over lengre tid og preget fornærmedes hverdag og hennes forhold til tiltalte. Tiltaltes atferd skapte frykt hos fornærmede for hva han kunne finne på i fremtiden. Hun forsøkte å tilpasse seg og å finne strategier for å unngå situasjoner hvor tiltalte kunne bli sint og aggressiv eller situasjoner som ga ham muligheter til å ha seksuell omgang med henne. Retten legger til grunn at dette samlet sett fører til at fornærmede har levd under et 'regime' preget av krenkelser og kontinuerlig utrygghet og frykt», heter det i dommen.

Etter dette ble mannen dømt til fengsel i to år og seks måneder. Han må også betale 200.000 kroner til sin tidligere kone i oppreisningserstatning, i tillegg til 50.000 kroner til hvert av barna. Han må også betale sakskostnadene.

Retten ble ledet av tingrettsdommer Eli Brusdal.