Strømprisen er på sitt høyeste siden 2011, og regningene er til å grøsse av. I løpet av februar er strømprisen blitt 30 prosent høyere. Kaldt vær både her hjemme og nedover i Europa er viktigste årsak.

- Prisene varierer

Ifølge Forbrukerrådets nettside strompris.no varierer prisen fra selskap til selskap, og nettsiden anbefaler å ringe rundt for å få best mulig pris.

- Ikke bare, bare

Men den som tror at det bare er å ringe rundt til ulike strømleverandører for å få ned prisen må tro om igjen. Dert mener i hvert fall daglig leder Rune Humlung i Istad Kraft.

– Det er min påstand at det er ingenting å hente på å bytte strømleverandør. Sannsynligvis blir det bare dyrere, sier Humlung.

Lik pris for leverandører

– Prisen på strøm er to ting, det er nettleien og det er strømpris. Offentlige avgifter er også en del av regningen til kundene. Nettleien er en monopoltjeneste, og den må man betale uansett hvem som er strømleverandør. Alle omsetningsselskap i Norge kjøper strøm på Nordpool –børsen. Det betyr at innkjøpsprisen på  strøm er helt lik for alle leverandører, sier Humlung.

Varierer gjennom døgnet

Han peker på at det sentrale her er at i motsetning til bankrenta så varierer strømprisen gjennom hele døgnet. Dermed blir det stor forskjell om leverandøren følger børsen og setter ned prisen til forbrukeren umiddelbart, eller venter med å sette den ned. Og dette er vanskelig for den enkelte kunde å følge med på.

- Det som er viktig for forbrukeren er å ha en leverandør som hele tiden følger prisen på kraftbørsen, spotprisen. Min påstand er at de fleste leverandørene i det norske markedet ikke gjør det på hovedproduktene sine, men har en forsinkelse på en til to uker før de setter prisen ned. Det er dette henget de tjener penger på, og ikke så mye kilowatttime prisen. For forbrukeren kan den forsinkelsen utgjøre flere tusen kroner i løpet av året, sier Humlung.

- Blir forbrukeren lurt?

- Nei, det står jo i avtalene under særvilkår at selskapene følger strømprisen punktvis, altså ikke umiddelbart.  Men de fleste leser vel neppe særvilkårene særlig godt, sier Humlung.

– Hva gjør Istad?

- Vi har en prispolicy som følger prisene opp, men også umiddelbart ned. Dette sikrer at Istad kraft er ett av de aller billigste selskapene i markedet.

Avviser Forbrukerrådets liste

Det mener ikke Forbrukerrådets nettside Strømprisen.no. Her er Istad plassert blant de dyrere selskapene.

– Den oversikten blir feil fordi den ikke greier å ta hensyn til at prisen varierer mye gjennom døgnet, og over tid. Den kan bare si hvordan prisbildet er akkurat i et bestemt øyeblikk, mener Humlung.

– Og de produktene som ligger der brukes stort sett til å markedsføre selskapene som ligger på topp. Mens virkelighetene er en annen når fakturabeløpet etter hvert beregnes. Dette er kjent for forbrukermyndighetene, og de prøver å komme dette problemet til livs. Men foreløpig har de ikke klart det.

– Men Forbrukerrådet anbefaler folk å gå ut i markedet og prute?

– Det er bare tull, dette er det stort sett ingenting reelt å hente på når strømleverandøren sender ut fakturaen din. Det er to ting som fungerer i dette markedet, det er om du er heldig og har fått en lav fastpris på et gunstig tidspunkt prisene var veldig lave. Det andre er at du er sikker på at du har en reell spotpris som også går ned i samme øyeblikk som prisen går ned på børsen. Påslaget på spotprisen er veldig lavt, og betyr veldig lite på selve månedsregningen – i snitt 80 til 160 kroner. Resten er innkjøpspris og avgifter til myndighetene. Så her er ikke mye å forhandle på hos selskapene.

Istad har ikke merket noen betalingsproblemer blant kundene selv om prisene har gått kraftig opp i februar. Men Humlung har tips til folk vil spare strøm i denne dyre perioden:

- Pass på varmekablene og varmtvannstanken, det er det som drar opp strømregningen  din. Og skaff deg varmepumpe.