Kristin Sørheim (Sp) mener søknaden fra Angvik om å få forlate Gjemnes kommune for å bli en del av Molde kommune, blir selve prøvesteinen på om Møre og Romsdal er levedyktig som eget fylke.

Samholdet er skjørt

Situasjonen er alvorlig

Hun nøler ikke med å tegne et bilde av situasjonen som er svært alvorlig.

– Det virker ikke som om resten av fylket er oppmerksom på hva som kan skje med dette fylket, sier Sørheim.

– Hvorfor er skjebnen til Gjemnes så avgjørende?

– For Nordmøre vil det oppleves som en enorm svekkelse dersom Gjemnes ikke klarer seg som egen kommune. Får Angvik flytte kommune, kan Gjemnes havne i en situasjon der man ikke vet hvilken veg man skal gå. Nordmøre mister Rindal, Hemne, Eide og kanskje Gjemnes.

– Hva vil bli reaksjonen på Nordmøre dersom Gjemnes går til Molde?

Fylkesmannsembetet i fare

Hun minner om at tidligere kommunalminister Jan Tore Sanner (H) før jul sa at omkampenes tid er forbi. Stortinget har vedtatt at Gjemnes skal være egen kommune.

– Møre og Romsdal kan ikke bestå som eget fylke dersom vi sitter igjen med bare fem-seks større kommuner. Da er grunnlaget borte for å ha egen fylkesmann og egen fylkeskommune, mener Sørheim.

– Hvordan ser du at Fylkesmannens rolle har vært i saka om grensejusteringer?

– Fylkesmannen var rask til å sette ned foten da krefter på Nordmøre ville søke overgang til Trøndelag. Når søknadene om grensejusteringer nå kommer, setter Fylkesmannen i gang innbyggerhøringer. Og ett grendalag får lov å forhandle direkte med fellesnemnda for Nye Molde kommune om hvilke fordeler man kan få ved å bytte kommune. Jeg mener Fylkesmannen burde sagt nei til grensejusteringene da søknadene kom, sier Kristin Sørheim.

Hun legger til at hun håper Fylkesmannen legger vekt på hva kommunestyrene mener.