Molde: Barnevernstjenesten klarer ikke å gjennomføre nok tilsyn hos fosterbarn til å møte lovkrava. Det gjelder over halvparten av fosterbarna i Molde, Eide og Midsund.

– Vi løser ikke oppgaven godt nok i dag, og vil ha fokus på å bedre situasjonen. Det er en utfordrende oppgave og vi klarer ikke å gi tilsyn i den grad vi skal. Situasjonen i dag er ikke bra nok, det må vi være ærlige på, sier enhetsleder Yngve Brakstad Cappelen i barnevernstjenesten for Molde, Midsund, Aukra og Eide.

Vanskelig å rekruttere

Fosterbarna har etter lova krav på å få oppnevnt en tilsynsfører som skal sikre at barnet blir godt ivaretatt i fosterheimen. Denne personen skal følge barnet og fosterheimen over tid, og skal kjenne barnet og situasjonen godt. Det er viktig at barnet er komfortabel med personen som blir valgt.

– Tilsynsføreren skal være en person for barnet, og skal føre kontroll med at barnet har det godt i fosterheimen, sier enhetslederen.

Molde kommune sliter med å rekruttere nok personer til jobben.

– Vi har noen personer som er knyttet til oss, som har ansvaret for flere barn og har gjort dette over lengre tid. Vår erfaring er at disse personene kjenner og løser sine oppgaver godt. Vi møter en utfordring i arbeidet med å rekruttere nye og rette personer til jobben.

– Det er også et poeng at denne personen helst skal være uavhengig fra barnevernet, og skal kunne rapportere forhold om barnevernstjenesten, sier Brakstad Cappelen.

– Skal bedres

– Vi vil fokusere på å bedre situasjonen i år, og må vurdere hvilke tiltak vi skal gjøre. Kanskje må vi hyre inn flere personer som gjør dette på heltid.

I fjor hadde barnevernstjenesten i Molde, Eide, Aukra og Midsund fokus på å kutte ned antall overtredelser av behandlingsfrister. Fra barnevernstjenesten oppretter sak og starter behandling, har en tre måneders frist på å vurdere om saka skal henlegges eller om en skal gå videre til tiltak etter barnevernsloven. Dette var en frist kommunen tidligere har hatt problem med å holde.

– Utviklingen er svært gledelig. I Molde har vi ingen slike fristovertredelser i siste halvår i 2017.