(SUNNMØRSPOSTEN:) Mandag behandler Møre bispedømmeråd budsjettet for 2018. Drifta koster tre millioner kroner mer enn de har, og det er i hovedsak lønnsutgifter det kan spares særlig inn på.

Forslaget som skal behandles innebærer en nedbemanning på drøyt fire årsverk i presteressurser. På bispedømmekontoret i Molde kuttes det 0,75 årsverk i administrasjonen. Det skal skje uten oppsigelser, ved at stillinger holdes vakante og det skal brukes mindre vikarer.

Alle prostiene får en forholdsmessig reduksjon i prestepenger. I utgangspunktet skal nedbemanningen være midlertidig for 2018 og 2019. Også på inventar og utstyr på bispedømmekontoret skal det spares litt, og antall møter i bispedømmerådet vil trolig vurderes.

– Stramt og krevende

– Vi opplever den økonomiske situasjonen som stram og krevende, sier stiftsdirektør Bjørn Olaf Storhaug i Møre bispedømme til Sunnmørsposten.

De offentlige tildelingene har de siste årene ikke økt like mye som økningen i lønnsutgiftene, og det har lenge vært kjent i organisasjonen at bispedømmet må redusere aktiviteten fra 2018. I fjor klarte man å holde oppe driftsnivået ved hjelp av oppsparte midler, men nå er disse oppbrukt.

Selv om endelig tildeling for 2018 fra Kirkerådet og departementet ennå ikke er gitt, ser man ingen annen råd enn å vedta kutt nå.

– Vi må sette tæring etter næring. Nå må vi tenke smart i forhold til hvordan vi bruker ressursene vi har, sier Ann-Kristin Sørvik, leder av bispedømmerådet.

Hun er spent på hvordan tildelingen til Den norske kirke blir fremover.

Fordelingsnøkler skal vurderes og organiseringen av kirka er i endring.

– Dersom økonomien blir dårligere, kan færre gudstjenester bli ett av resultatene, sier Sørvik.

Hun sier det er dyrere å drifte prestetjenester i et geografisk krevende fylke som Møre og Romsdal, enn i Oslo. Bispedømmet har allerede en forholdsmessig underdekning av prester, sier hun.

Innstrammingen betyr også at bispedømmet ikke kan sette i verk nye tiltak. Blant annet er det ikke penger til studentprestetjeneste i Ålesund, Volda og Molde. Arbeidet må derfor organiseres innenfor de ressursene som er til prestetjenesten i disse områdene.

Ikke råd til studentprest

– Ålesund er blitt større og større som studentby og har i dag flere tusen studenter. Vi har prøvd å få til en halv stilling som studentprest, men økonomien har satt grenser. Jeg synes det er veldig trasig at vi ikke kan få til en slik tjeneste, sier Svend Klemmetsby, prost for Nordre Sunnmøre.

Han mener behovet absolutt er til stede. Volda har tidligere hatt studentprest, men ikke Ålesund.

– Studentene er i en overgangsfase i livet, og mange er ukjent med studiestedet fra før. Det er på flere måter veldig viktig at studentene har tilgang på den ressursen en studentprest innebærer, mener Klemmetsby. Han leder kirka i Ålesund, Sula, Giske og Haram, som i dag har 18 prester.

Ett årsverk blir nå borte, slik at det gjenstår knapt 16 årsverk.

– Vi vil gjøre det vi kan for å opprettholde dagens prestetjeneste, men må prioritere. Det viktigste er gudstjenester, begravelser og vigsler, sier prosten.

Vikarbruk og tid til møtevirksomhet er noe av det som vil bli strengere vurdert.

Også Klemmetsby er bekymret for konsekvensene av kirkens strammere økonomi.

– Vi må utnytte prestetjenesten mer effektivt, men samtidig skal ikke en prest være «supereffektiv» med liten tid, mener han. Ifølge Klemmetsby er det for tidlig å si noe om antall gudstjenester i hans område må reduseres.

Etter det Sunnmørsposten forstår, er den ventede nedbemanningen drøftet med tillitsvalgte og ellers gjort kjent for de ansatte ute i menighetene.

Denne saka ble først publisert i Sunnmørsposten.