MOLDE: Fylkespolitikerne drøfet mandag om fylkeskommunen skal ha en mening om grensejusteringene flere bygder har søkt om. Spesielt er det grensejusteringer i Norddal kommune og Gjemnes kommune som er omdiskutert.

Spørsmålet fylkesutvalget skulle ta stilling til, er om det vil ha betydning for Møre og Romsdal som region dersom de omsøkte grensejusteringene blir noe av.

Hardt ut

Hardest ut mot spesielt grensejusteringen Angvik bygdelag har søkt om, gikk Kristin Sørheim (Sp).

– Fylkesutvalget skal bidra til å skape ro i kommunene. Skal ethvert lite grendalag eller lokallag som søker om grensejustering, få det, vil det til slutt sprenge dette fylket. Da får ikke kommunene arbeidsro. Fylkeskommunen får ikke arbeidsro. Det trengs ingen flere utredninger her. Det som skjer med disse søknadene om grensejustering, vil skape presedens. Søknadene om grensejusteringer bidrar ikke til annet enn å skape strid mellom bygder og grender, sa Kristin Sørheim.

Iver Nordseth (V) fulgte opp:

– Det er åpenbart at søknadene om grensejustering har konsekvenser for Møre og Romsdal. Det er nok å minne om debattene om å holde dette fylket samlet. Denne saka har srengstoff i seg; den kan være et være eller ikke være for Møre og Romsdal. Det ulmer i deler av flere kommuner, sa Nordseth.

Også Mette Belden (Uavhengig) advarte mot å akseptere grensejusteringene.

– For Nordmøre er dette en svært betent sak. Det er utrolig at forkjemperne for å holde Møre og Romsdal samlet, tenner denne debatten. Vi skal huske at debatten om Trøndelag ikke er lagt død på Nordmøre, sa Mette Belden.

Fikk motbør

De tre nordmørspolitikerne fikk motbør fra Charles Tøsse (H), Margaret Hoff Berg (Frp), Sidsel Rykhus (Ap) og Frank Sve (Frp). De mente at de grensejusteringene det er søkt om, ikke vil få regionale konsekvenser for Møre og Rmsdal som egen region.

– Ingen av disse sakene har noen regional konsekvens. Om innbyggere i ei bygd mener de kan få bedre tjenester ved å tilhøre nabokommunen, spiller det ingen rolle for Møre og Romsdal som region, sa Frank Sve.

Charles Tøsse var enig i at saka ikke har noen regionale konsekvenser. Fylkeskommunen bør derfor ikke uttale seg noe om de omsøkte grensejusteringene.

Deling av kommune

Tove-Lise Torve (Ap) mente at de omsøkte gresejusteringene for Gjemnes og Norddal er som omfattende at de må ansees som deling av en kommune. Søknaden må derfor behandles av Stortinget.

– Vi som fylkeskommune skal ikke blante oss borti hvordan innbyggerne i kommunene vil ha det, sa Hoff Berg.

Kristin Sørheim sto fast på at grensejusteringene må avvises.

– Setter vi ikke en stopper for denne utviklingen, går vi rett inn i avvikling av Møre og Romsdal som eget fylke, sa Sørheim.

Fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde (V) ledet møtet i Jon Aasens fravær.

Gjerde mente at grensejusteringene ikke gavner verken Sunnmøre, Romsdal eller Nordmøre.

– Vi må holde fylket sammen for å komme oss videre, mente Gjerde.

Før fylkesutvalget startet behandlingen av grensejusteringene, ba Torgeir Dahl (H) seg fritatt fra å være med på behandlngen. Etter en lang debatt om habiliteten til Dahl og Ålesunds-ordfører Eva Vinje Aurdal, sa fylkesutvalget ja til å frita Torgeir Dahl.