MOLDE: Ola Kvernberg var nominert til Spellemannsprisen i åpen klasse for Steamdome. Den prisen delte imidlertid gruppa Gurls ut til Nils Økland under spelemannshowet i Oslo Konserthus søndag kveld.

– En veldig verdig vinner. Nils Økland er mannen som vekte jazzinteressa mi og dytta meg ut for å improvisere for første gang. Jeg applauderer! sier Ola Kvernberg til Romsdals Budstikke etter tildelingen.

Kvernberg har en Spellemannspris fra før, den fikk han for Liarbird i 2011.

Et utadvendt opplegg

Nå er det klart at det blir et gjenhør med Steamdome på årets Moldejazz.

– For meg blir det å spille på museet med Di Derre litt som om ringen er sluttet. Da jeg spilte på Moldejazz med Hot Club de Norvege for mange år siden, sprang jeg opp branntrappa til Tapperiet for å spille med Di Derre etterpå, humrer Ola Kvernberg, som har kjent Jo Nesbø og spilt med ham i 15 år.

– Hvordan tror du Di Derre-publikummet vil ta i mot Steamdome?

– Det er jo ikke noe komplisert og avansert, det er et veldig utadvendt opplegg, sier Kvernberg.

Jo ville ha med Ola

Prosjektet Steamdome kom i stand gjennom et samarbeid mellom Moldejazz og Trondheim Jazzfest, og urframført i Trondheim i 2016. I fjor ble plata spilt inn i Ocean Sounds Recordings på Giske, og mottat med strålende kritikker.

– Vi synes det er stas å kunne ta et prosjekt vi har vært fødselshjelper til, tilbake til Molde når det er helt på topp, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.

Han forteller at bookingen er gjort i dialog med Jo Nesbø.

– Programkomiteen var enig med Jo i at dette var en god idé. Så nå skal Ola få spille på den eneste scena han ikke spilte på som Artist in Residence, sier Solli, og opplyser at det er solgt 3.500 billetter til konserten på Romsdalsmuseet fredag 20. juli.

– Ola Kvernberg og Steamdome spiller kl. 18, mens Di Derre går på klokka 20. Så blir Ola gjest med Di Derre, forteller Solli.

Fra klubb til festivaler

Steamdome var opprinnelig et klubbkonsept bestående av sju mann. I fjor tok imidlertid prosjektet steget ut på festivalscenene.

– Vi er et enormt band, med haugevis av trommer, og i år skal vi blant annet spille på Øyafestivalen, sier Kvernberg, som mener musikken egner seg godt for utendørsscener.

– Vi har til og med bestått nedbørstesten, under Pstereo i fjor. Nå gleder jeg meg til å ta det til museet, sier Kvernberg.

– Ditt forhold til Di Derre?

– De er jo en institusjon! Alt ligger til rette for et lykksalig ekteskap på museet.

– Din favoritt-Di Derre-låt?

– Det må bli 90-metersbakken. Den er fantastisk fin. En raffinert melodi og en god tekst, sier Kvernberg.

I Mechanical Fair tok Kvernberg for seg tannhjul, mekanikk og tikkende urverk. I Steamdome er det dampmaskina som står for tur. Musikken beskrives som et løpsk lokomotiv, intenst perkussivt, med ikke mindre enn tre trommiser og med orgel, feler, gitarer og bass på toppen.

«Musikken er en fysisk opplevelse, samtidig som dens stadig skiftende kaskader av rytmikk, stemninger, intrikate avsporinger, lekne musikalske referanser og driv gjør dette til en mektig lytteropplevelse.», mente Aftenpostens anmelder om albumet.

Flere peker på at det er det beste Kvernberg har gjort, mens Dagbladet plasserte Steamdome på 3. plass på lista over beste album i 2017.

Steamdome er:

  • Ola Kvernberg – fele, bratsj, gitar,

  • Øyvind Blomstrøm – gitar,

  • Daniel Buner Formo – orgel,

  • Nikolai Hængsle Eilertsen – bass,

  • Erik Nylander – trommer,

  • Hans Hulbækmo – trommer,

  • Børge Fjordheim – trommer

Spelemenn: Ola Kvernberg, Jo Nesbø og Lars Jones har spilt sammen mange ganger. Her fra Løkta i 2012. Foto: Ole Foss