Har du noen gang bedt om autografen til noen og så rotet den bort? Det vet jeg at jeg har. Ellen Karin Vangen skaffet seg i februar 2001 autografen til en 8 år gammel Ragnhild Mowinckel. Nøyaktig, på dagen, 17 år senere tok Ragnhild Lillehagen Mowinckel sølv i samme disiplin som Ellen Karin Vangen ble norgesmester i, i 1974.

– Så du så tidlig at det var et talent der?

– Nei, det så jeg ikke. Jeg kan ikke si jeg så talentet da. Vi var i et familieselskap sammen siden jeg kjente tanta hennes godt. Jeg tror jeg ga henne en Fjällrävenjakke og et par korte ski. Hun lekte alltid i snøen og kastet seg ut i de store snøhaugene. Hun hadde en ekstrem livsglede i tillegg til å være uredd, fortalte Vangen som mener at det er den kvinnelige intuisjonen som gjorde at hun tok vare på autografen i så lang tid.

Lite sted og god oppdragelse

– Jeg var bestevenn med tanta og kjente også til bestefaren. Åndalsnes er jo ikke det største stedet så alle kjenner alle, sa den tidligere norgesmesteren som har møtt på Mowinckel i Tusten mange ganger.

Vangen forteller videre at Mowinckel fikk gode resultater før hun begynte å få bra utstyr. Hun tror fornuftige foreldre har vært en av nøklene til suksess.

– Ragnhild har sunn fornuft. Jeg tror oppdragelsen har vært viktig. Hun hadde ikke det beste utstyret og dro ikke på alle renn siden hun har to søsken. Likevel var hun nesten like uredd da som nå, fortalte Vangen som kun har Ragnhild Mowinckels autograf i autografsamlingen.

Autografen var med på flere flyttelass

Autografen som ble signert personlig til Ellen Karin har vært med på 3-4 flyttelass. Noe som gjør det enda mer imponerende at den ikke har blitt borte.

– Jeg hadde egentlig en plan om å vente med å vise frem autografen til hun ble OL-mester, men nå har hun gjort det så bra at jeg måtte legge det ut, sa Vangen som først la ut bildet på sin Facebookprofil.

Utforløpet i natt gikk for sent til at Vangen, som jobber på Intersport Åndalsnes, fikk sett det. Men hun sto opp og så at Mowinckel kjørte inn til 4. plass i 2. omgang i kombinasjonen.

– Det er helt fantastisk bra! Jeg er veldig imponert, konstaterte raumaværingen Vangen.

Holder seg aktiv

I 2013 deltok Vangen i veteran-NM i alpint på Hafjell. Hun tok, som Mowinckel har gjort to ganger under OL, sølv den gangen.

– Vi er en gjeng som kaller oss for «Landslaget '74» som består av oss som var på landslaget da og noen juniorer. Etter turneringen på Hafjell bestemte vi oss for å holde oss aktive på andre måter enn å konkurrere. I fjor gikk vi til bolten i Kjerag og til neste år vil vi prøve å dra til VM for å heie på Ragnhild, fortalte Vangen som også var trener for Torill Fjeldstad under OL i Innsbruck. Hun syntes det var en veldig morsom opplevelse å være med som trener selv om resultatene ikke var så gode ifølge henne selv.