Den unge nordmøringen måtte i januar møte i Nordmøre tingrett, tiltalt for flere brudd på Vegtrafikkloven. Gutten, som nå er blitt 16 år gammel, innrømmet samtlige forhold da saka kom opp.

Havnet i grøfta

Det var i løpet av to uker sist høst at gutten fyllekjørte to ganger. Den andre gangen skjedde det i Fræna. Her kjørte han en varebil registrert for to, men de var tre i bilen. Han var følgelig uten førerkort, han hadde høy promille, han var ikke aktpågivende og forsiktig, og kjøreturen endte til slutt utfor vegen.

En av passasjerene satt usikret i bilens lasterom. Da bilen havnet i grøfta, ble denne passasjeren påført brudd både i ryggen og i ei arm.

Oppga feil navn

To uker tidligere hadde gutten blitt stoppet i Kristiansund. Til en av politibetjentene oppga han feil navn. Også da hadde han høy promille – og passasjerer i bilen.

«Det er skjerpende at han begge gangene hadde passasjerer i bilen og at han kjørte over lange strekninger», heter det i dommen fra Nordmøre tingrett. Og:

«Etter praksis skal det på grunn av den høye påvirkningsgraden i utgangspunktet reageres med ubetinget fengsel og bot. Det antas at forholdene isolert sett ville medført en fengselsstraff på 45 dager og bot».

Fikk strafferabatt

Siden gutten bare var 15 år da dette skjedde, skal han normalt bare dømmes til betinget fengsel. Siden han også tilsto samtlige forhold, fikk han en strafferabatt på 30 dager.

Etter dette ble han dømt til betinget fengsel i 60 dager med en prøvetid på to år. Dette forutsatt at han gjennomfører ungdomsoppfølging i konfliktrådet i ett år – som er maksimaltiden for ungdomsoppfølging.

Han ble også dømt til sperrefrist for førerkort på tre år etter at han har fylt 18 år. Retten fant ikke grunnlag for å gi ham bot.

Nordmøre tingrett ble ledet av dommerfullmektig Joanna Gaasemyr. Den unge mannen erklærte at han vedtok dommen.