MOLDE: – Det er vanskelig å være noe annet enn glad og lettet. Før jul var jeg nok både sur og taus, for det gikk to måneder uten at det skjedde noe som helst. Men så ble boka plukket ut til filmfestivalen i Berlin, det kom et par gode kritikker, og plutselig var boka utsolgt, sier Arnfinn Kolerud, som er nominert til kulturdepartementets litteraturpris sammen med Marit Kaldhol og Bjørn Ingvaldsen. Fra før er han og «Snillionen» nominert til Kritikerprisen, som deles ut av Norsk Kritikerlag.

– Veldig stas

Forfatteren fra Isfjorden i Rauma bor i Måløy, der han har en deltidsstilling på skolebiblioteket på den videregående skolen ved siden av skrivinga.

I 2012 var han blant ti nominerte i en uhøytidelig NRK-kåring av «Landets morsomste forfatter» og han har tidligere vunnet en rekke priser.

– Hva betyr nominasjonene og prisene for deg?

– Det er veldig stas å bli nominert. Det er jo godt kvalifiserte folk som sitter i juryene. Det virker helt klart motiverende, sier Kolerud, som på vinterferiens første, solfylte dag har tørket støv av tastaturet.

– Det har blitt lite skigåing de siste årene. Å skrive blir vinterferien min. Nå er jeg i gang med noe konkret. Etter 20-30 sider vet jeg om jeg kan få det til å vokse eller ikke. Før jeg ga ut Snillionen, hadde jeg minst to forkastede manus. Det er min måte å jobbe på, sier Kolerud.

– Det går kanskje litt mindre enn fem år til neste bok..?

– Ja, det får vi håpe, humrer han.

Leste 300 barnebøker på tre år

Kolerud sitter også i Kulturrådets vurderingsutvalg for barne– og ungdomslitteratur – som behandler til innkjøpsordningen – og har lest 300 bøker de siste tre årene.

– Hvilken utgivelse kan du anbefale fra 2017?

– Det må bli Fuglefesten av Alice Lima de Faria, som også er nominert, til bildebokprisen. Her utfyller teksten illustrasjonene på veldig godt, sier Kolerud, som mener det er høyt nivå på utgivelsene av barne- og ungdomslitteratur.

– Men mange blir ikke fanget opp. Derfor har bibliotekarene en veldig viktig jobb med å anbefale ny litteratur, sier Kolerud, som også har gitt ut voksenbøker.

– Synsvinkelen til barn og unge passer godt til meg. Det er også mer lønnsomt, fordi det gir flere oppdrag i etterkant, forteller han.

Kan bli film

Mandag blir «Snillionen» presentert for 150 internasjonale filmskapere av Koleruds agent i Berlin, forteller han.

– Det er 12 av 150 bøker som ble valgt, og min er den eneste fra Norden, forteller Kolerud, som ikke helt vet hva som skjer om noen viser interesse for filmatisering.

– Jeg har ingen erfaring med filmselskap, så det overlater jeg til agenten.

Kritikerprisen deles ut 1. mars på Litteraturhuset, mens departementets priser, der 25 forfattere er nominert i sju kategorier, deles ut på Nasjonalbiblioteket den 8. mars.