– Hva vi gjør her i dag? Vi skal finne ut hva som smaker best, sier Sara Tofte (14), som er elev i B-gruppa på Tøndergård skole og ressurssenter i Molde.

Blindtest

Flere av skolens nær 60 elever har akkurat blindtestet seg gjennom gulrot, brus, yoghurt, potetgull, kakao, potet, omelett, hvitost, banan, tyggis og juice.

Hver matvare kommer i to varianter, der den ene har gått ut på dato og den andre er innenfor datostemplingen. Det står ikke på smaksprøvene hva som er hva.

Saras konklusjon på spørsmålet om maten kan smake godt selv om den har gått ut på dato er:

– Ja, det smaker godt, faktisk. Jeg likte best pærebrus og potetgull, sier hun.

– Hva synes du om at man kaster brukbar mat?

– Jeg synes matkasting er ulovlig, sier Sara.

Søkelys på miljøvern

Matprosjektet inngår i et større toårig prosjekt, «Future for the planet, future for us», som er del av det internasjonale utdanningsprogrammet Erasmus + (se fakta).

Hovedformålet med inneværende prosjekt er å sette søkelyset på miljøvern, ifølge spesialpedagog Wenche Hoksnes.

– Prosjektet går over to skoleår. Det første året handler om hva vi kan gjøre lokalt, det andre om globale forhold. Dette er det femte internasjonale Erasmus +-prosjektet skolen deltar på, sier Hoksnes.

Mange aktiviteter

Matprosjektet er tverrfaglig, og elevene har sjøl skåret opp maten i forkant. I etterkant skal de lage et søylediagram med resultatene.

– Her er det element av mat og helse, norsk, matte, geografi, samfunnsfag og naturfag. Elevene er ivrige. Tidligere i skoleåret har elevene blant annet plukket nedfallsfrukt og lagd eplejuice, brukt nedfrosset melk som er utgått på dato i matlaging, plukket blåbær og rognebær og lagd syltetøy, lært om kildesortering og laget humlehotell. Ut over våren blir det strandrydding og byttedag, sier Hoksnes.

Internasjonalt

Tøndergård er en skole for barn med spesielle opplæringsbehov, og samarbeider med tilsvarende skoler i seks andre land om «Future for the planet, future for us»-prosjektet.

– Vi samarbeider med skoler i Polen, Sverige, Romania, Kypros, Tsjekkia og Tyskland. Prosjektet innebærer også at vi skal lære om disse landene. I høst var det noen av elevene som besøkte Tsjekkia, sier Hoksnes.

Resultatene

Noen dager etter sender Hoksnes resultatene fra matvaretesten: 20,8 prosent syntes maten som var utgått på dato smakte best, 33,9 prosent svarte at matvarene innenfor datostemplingen smakte best, 45,2 prosent svarte at matvarene smakte likt.

– Brus, ost og juice var de matvarene elevene merket mest forskjell på. Etter smakstestingen har vi funnet ut at matvarer som har utgått på dato, men likevel er holdbare, kan smake like godt som matvarer innenfor datomerkingen, sier Hoksnes.