– I 1963 var det storheter som Roald Aas, Åge Dalby og Odd Lundberg oppe på stadion. Også Jens Rørstad fra Tingvoll gikk her da, forteller Gundersen.

– Vi fra Molde og omegn fikk være med, og vi var ganske mange. Det var 6–7000 tilskuere på Molde stadion og helt svart oppe på tribunene, husker jeg. Og det var svære snømasser rundt banen sier han.

Møtte den store helten

Gundersen deltok i 12–14 årsklassen i 1963, og han vant årsklassen soleklart på 500-meteren med tida 50,4 sekund. Men det var ikke seieren som var det største for den unge gutten.

– Karl Aksel Hamre var med å arrangere skøytestevnet. Jeg kjente ham litt fra før og han tok meg med inn i bygget hvor skøyteløperne var. Der fikk jeg hilse på Roald Aas og fikk også autografen hans. Han hadde tatt OL-gull i Squaw Valley – å møte ham var veldig morsomt, forteller Gundersen.

Under løpene for de store gutta satte Roald Aas tre banerekorder med tidene 43,5 på 500-meter, 2.21,5 på 1500-meter og 4.49,5 på 3000-meter. Samtidig satte Steinar Solberg banerekord og vant 5000-meter med tida 8.34,3 bare noen få meter foran klubbkameraten Åge Dalby.

Vårt eget Squaw Valley

Vinteren 1962–63 var en veldig fin vinter, og skøytemiljøet var stort i området. Jens Arild Gundersen deltok på flere stevner i fylket.

– Jeg var med på stevner både på Sunndalsøra og på Grøa, forteller han.

Og sjøl om talentet var stort, var det ingen form for organisert trening for skøyteløperne i Molde.

– Det var aldri noe organisert trening her i Molde. Vi begynte å gå på skøytebaner på Reknesbanen. Vintrene kunne jo variere den gangen også, men det var mye mer stabilt enn slik det er nå. Der vi tilbrakte mest tid var på Nonsmyra. Vi dro tidlig opp og sjekket forholdene, og det var et sted hvor isen la seg tidlig på året. Der var det skøyteløp og ishockey- og bandybane. Ved Hatleliblokka var det slalåmbakke og like ved hadde vi en liten hoppbakke. Det var en utrolig fin plass for oss som vokste opp i lia. Vi hadde vårt eget Squaw Valley like ved der vi bodde, forteller han.

Gikk på ny is

I 1963, bare kort tid før det første skøytestevnet, var første gang man la is på Molde stadion. Da var det slik i sju eller åtte år framover.

– Banen var veldig god, men den fikk også noen klager. Det var jo ikke en ordentlig skøytearena så svingene var altfor lange. Likevel var løperne imponert over kvaliteten på isen her, forteller han.

I parløp mot Fornæss

Da det andre stevnet skulle avholdes i 1967 hadde Jens Arild Gundersen blitt 18 år.

– Mange kjente navn sto på startlista, og jeg fikk gå i parløp mot Dag Forness. Han var juniornorgesmester og ble sett på som en «coming man» i skøytesporten. På 500-meteren ledet jeg på første langside, men så skar det seg etter det. Men det var utrolig morsomt da. Jeg gikk på 45,8, og var utrolig nervøs, forteller Gundersen.

Skøyterevolusjon

På lista over deltakere var navn som Neil Blatchford fra USA, Roald Grønvold, Magne Thomassen, Dag Fornæss og Åge Dalby med flere. Hvorfor disse stjernene kom til Molde for å gå på skøyter er Gundersen usikker på.

– Stein Johnson hadde tatt over skøytelandslaget og kommet med et nytt treningsprogram som revolusjonerte skøytesporten.

Plutselig kom det tider som vi aldri hadde sett før. Alle ble smittet av dette, og alle gutter i Molde var ute og gikk på skøyter på 1960-tallet. Kanskje kom de hit bare for å vise fram skøytesporten, men jeg husker også at det var veldig fine premier til vinnerne. Kanskje det betydde litt, forteller han.

– Glimrende is

Skøytestevnet i februar 1967 ble en stor suksess for arrangøren Molde Olymp. Løperne var også svært fornøyde, sjøl om banen hadde en uvant form, kunne Dag Nordskog fortelle.

– Glimrende is med ypperlig gli, men du verden som vi slet i svingene. Vi måtte jobbe hele tida og man hadde følelsen av å sulte i hjel. Banen ligger glimrende til og med noen få utbedringer, kan det oppnås ypperlige tider på dette anlegget, fortalte Nordskog som satte ny personlig rekord på 3000 meter.

Thomassen best

Vinnerne av de ulike løpene ble Neil Blatchford på 500-meter med tida 42, 0 sekund, Dag Nordskog på 3000-meter med 4.41,0, Dag Fornæss på 1500-meter med 2.13,9 og Magne Thomassen vant 5000-meter med tida 8.20,0. Sistnevnte vant også sammenlagt og stortrivdes i Molde.

– Det var moro å løpe i Molde, og jeg kommer gjerne igjen neste år. Da tar jeg med meg Fred Anton Maier og Bjørn Tveter også, sa han til Romsdals Budstikke.

Vanskelig å satse i Molde

Sjøl om han oppnå svært gode tider, nådde ikke Jens Arild Gundersen helt opp i Norgestoppen.

– Hadde vi trent og fått kyndig opplæring så kunne det kanskje blitt noe av oss også. Vi hadde i hvert fall vært bedre. Vi prøvde jo å satse, og hadde juniorprogrammet til Stein Johnson. Høsten 1967 prøvde vi å trene etter det, men da var det lite is i området så det ble vanskelig. I 1968 gikk jeg et skøytestevne på Frogner stadion, hvor jeg kom uten å ha gått på is hele året. Likevel greide jeg å få meg en premie, forteller han.

Han håper det i framtida kan komme fram gode skøyteløpere i distriktet.

– Det som skjer i Kristiansund med ishall er spennende. Kanskje kommer det snart noen stjerner fra distriktet også. Talentene er der helt sikkert, sier Jens Arild Gundersen.

Kilder: Byhistoriker Ola Gjendem har bidratt til denne artikkelen, og bistått Romsdals Budstikke i arbeidet.