– Mer travelt, ja – men mye mer lystbetont, sier Pål Nakken når han skal beskrive årets vinter sammenliknet med mange foregående. Driftslederen i Tusten skiheiser er i full gang med å gjøre klart anlegget for kvelden. Preparere bakken, klargjøre heisene. Fra himmelen daler snøen igjen – som så mange dager før denne vinteren.

Mot normalt

– Ja, her har det vært stabil drift siden vi åpnet tidlig i desember. Vi har ikke hatt stengt en eneste dag. Det er veldig ulikt hvordan det pleier å være. Veldig ulikt for eksempel i fjor, sier Nakken.

– Vi har faktisk hatt åpent helt til topps siden før jul. Det er også veldig uvanlig. Jeg vet faktisk ikke om det har skjedd før, sier driftslederen fornøyd.

– Hva betyr det for dere at det er så stabil vinter?

– Det betyr sjølsagt mye økonomisk for oss. Og det betyr også at folk får trua til neste sesong. Og så er det rett og slett veldig kjekt å kunne tilby så bra forhold til folk. Og nå snør det igjen. Det ser jo ikke ut til å ta slutt, sier Nakken.

– Så hvordan slår det konkret ut på økonomien?

– Foreløpig har jeg ikke helt oversikt. Men jeg tror ikke vi har ligget så godt an noen gang. Det er jo veldig lenge siden forrige stabile vinter, sier han.

– Hva selger dere mest av?

– Mange dags- eller kveldskort og mange timekort.

– Ikke så mye sesongkort?

– Det kan vel være at mange er litt redd for å kjøpe sesongkort basert på tidligere erfaringer. Men nå er tanken å legge ut et «resten-av-sesongen-kort». Rabattert. Som et eksperiment, sier Nakken. Han regner med at det vil være åpent i bakken i alle fall til over påske. Erfaringsmessig til midten av april. Og deretter kanskje på helgene.

– Men da er vi nok passelig lei, smiler han.

– Vintrene er jo varierte på disse trakter – går du inn i hver sesong med en liten klump i magen?

– Du vet jo aldri hva som venter. Men Tusten er heldig som har Oskar Sylte og Erik Berg som eiere. De er eiere som er villig til å satse i Tusten, sier Nakken.

– Ragnhild Mowinckel tok OL-sølv torsdag morgen – får det noen betydning for Tusten, tror du?

– Det er utrolig stort for Tusten at Ragnhild gjør det så fantastisk bra. Det er jo her hun har lagt grunnlaget. Om det vil bety noe konkret for oss er vanskelig å vite, men kanskje kan det inspirere enda flere til å stå på ski, sier han.

– Så du på tv-sendinga da hun suste inn til sølv?

– Nei, jeg fikk ikke sett det. Men vi la ut gratulasjon på Facebook og har fått veldig stor respons på den, sier han.

– Skolenes vinterferie står for døra – hvilke forventninger har du?

– Vinterferie betyr at vi har åpent hver dag på dagtid, samt en dag med både dag- og kveldskjøring. Vi har håp om at det kommer masse folk fra hele distriktet. Vi kan i alle fall love fantastiske forhold i løypene, sier han. Søndag er det også gratis skiskole – som Tusten skiheiser arrangerer i samarbeid med Tusten skiskole. Seinere i uka – på torsdagen – arrangerer Istad Barnas dag i Tusten-anlegget med gratis kjøring for barn under 14 år. Begge arrangementene har påmelding.

– Noen som har imponert deg denne uka?

– Det er sjølsagt Ragnhild Mowinckel. Helt fantastisk!

– Har du planer for helga?

– Nei, egentlig ikke. Det er stort sett jobb for tida. Det går i ett her oppe, sier Nakken.