I august ble unggutten fra Eidsvåg tatt ut på skiforbundets landslag i randonee som eneste juniorutøver. Da sykkelen var parkert for sesongen og Sondre Svensli skulle hive seg over skiene, kom beskjeden han ikke ønsket.

– Resultatene på prøver som var tatt under en kontroll på St. Olav ble ikke godkjent av legene, og jeg måtte gjennom en ny kreftoperasjon. Det ble fjernet 15 nye lymfeknuter, forteller Svensli på tur til Galtåtind i Isfjorden.

Fem år tidligere fikk han påvist kreft i skjoldbruskkjertelen med spredning til lymfeknutene, og den gangen måtte han fjerne 87 lymfeknuter.

Tung periode

– Det meste av høsten gikk med til å trene meg opp til operasjonen, slik at jeg skulle være best mulig rustet til den. Operasjonen satte meg så klart kraftig tilbake. Jeg var i litt dårlig form fram til nyttår, sier Svensli.

Nå håper han å være kvitt kreften for godt, men har ikke fått de endelige bekreftelsene.

Han var i gang med treninga halvanna uke etter operasjon, og legene mener at det er takket være den gode formen at han var tilbake på ski så kort tid etter sjukehusoppholdet.

– Nå har det løsnet og jeg har kommet i godt treningsmodus med mye kvalitetstrening siden nyttår, sier Svensli.

Lader opp i hjemtraktene

Denne uka har han tatt fri fra skolen for å lade opp til neste ukes europamesterskap, som går av stabelen på vulkanen Etna på Sicilia i Italia.

Tross vulkansk aktivitet på øya som ikke akkurat er kjent for skiforholdene, skal det være både skianlegg og snø i høgden der nede. Tirsdag reiser han sammen med de to herrene og to damene som representerer Norge i seniorklassene.

Svensli har vært med i flere mesterskap tidligere, og har en ellevteplass fra VM som beste plassering. I år håper han å komme topp åtte i juniorklassen, konkurransen er hard mot de mange utøverne som er oppvokst i alpene.

– For å toppe formen har jeg nå lagt inn noen veldig harde treningsbolker, sier Svensli.

Håper på mulighet i OL

– Her hjemme i Romsdalsfjella får jeg både de lange og rolige fine turene, som også gir litt mental oppladning, samtidig som jeg får trent hardt, forteller Svensli.

Til daglig går han på Melhus Toppidrettsgymnas, hvor sykkel er idretten han satser på. Når han er ferdig på skolen til våren, håper han å kjempe om plass på et av de norske profflagene.

Samtidig har han en langsiktig drøm med randoneeskiene.

– Det hadde vært kult å få gått randonee i OL i løpet av karriera, gliser Svensli.

Randonee skal i 2020 være øvelse i ungdoms-OL, og kan i beste fall komme på programmet i OL 2022.

Ble tatt av skred

Svensli har rettet fokuset framover, men har også mye bagasje med seg fra ungdomsåra. Rett før han fikk påvist kreft i 2013, kunne det gått riktig ille, da han ble tatt av snøskred på fjelltur i hjemtraktene.

– Jeg var på tur med noen kompiser i februar 2013, på Jamtetind i Eresfjord. Vi var fjorten år gamle, og var ikke kjent med terrenget og farene. Det viste seg å være mye fokksnø, som raste da jeg landet etter å ha hoppet ned fra en klippe. Jeg ble tatt av skredet 4–500 meter, og ble begravd, forteller Svensli.

Broren Arne fikk Carnegies heltemedalje i sølv, og de andre turkameratene fikk diplom for sin livreddende innsats da de fikk Sondre ut av snøen. Han var bevisstløs, nesten to og en halv meter nede i snøen, heldigvis stakk skituppen opp.

Jakter erfaring

– Jeg har ikke sluttet å gå på ski etter skredet, heller tvert imot. Jeg går mer og mer på ski. Men jeg forsøker å gå så mye jeg kan med erfarne folk, for å få mer erfaring sjøl, sier Svensli.

En av de erfarne som unggutten lytter til, er tidligere landslagsutøver i randonee, Ola Hovdenak. På tur i Isfjorden utveksler de bøttevis med erfaringer med utstyr, trening og vurderinger på tur.

– Jeg har fått mer erfaring de siste åra. Når jeg vurderer turer nå, så tenker jeg mer over ting enn jeg gjorde før, og er obs på snøforholda for eksempel. Etter hendelsen i 2013 fikk jeg en støkk i kroppen. Men jeg brenner for å gå på ski og kommer aldri til å slutte med det. Ingenting kan stoppe meg fra å gå på ski, sier Sondre Svensli.

Sondre Svensli (19) fra Eidsvåg lader opp til EM på topptur i Isfjorden. Her svinger han seg ned fra fjellet Galtåtind. Oppkjøringa til hans siste europamesterskap som junior startet alt annet enn optimalt, med hans andre kreftoperasjon i november. Foto: ERIK BIRKELAND
19 år gamle Sondre Svensli har blitt tatt av skred og er operert for kreft to ganger. Det stopper ham ikke fra å gå på ski og søke nye opplevelser i fjellet. Foto: ERIK BIRKELAND