Eide: I et samstemmig vedtak 8. februar oppfordrer politikerne til å søke fellesløsninger med Fræna.

Bakgrunnen er at pengebingen er tom og at et krevende budsjettet for 2019 står på arbeidsplanen.

Føre var med 2019-budsjettet

For å unngå problemene de siste åra med å komme velberget i mål med budsjettet vedtok kommunestyret retningslinjer i fem punkt:

1. Kommunestyret tar informasjonen om strukturendring og effektivisering til orientering. Ny sak legges fram for kommunestyret innen 31. mars 2018.

2. Rådmannen bes utrede saka om kartlegging av behovet for nye åpningstider i barnehagene og hvilke ressursbehov som er nødvendig. Saka skal også inneholde ferieavvikling og koordinering av planleggingsdager i SFO, skoler og barnehager. Ny sak legges fram for kommunestyret.

3. Nye vedtekter for barnehagesektoren fremmes etter at punkt 2 er gjennomført. Vedtektene skal legges ut på høring i 6 uker før de blir vedtatt i egen sak.

4. Rådmannen pålegges å starte budsjettprosessen i tide til at konsekvenser av foreslåtte rammer blir lagt ut på høring sammen med budsjettforslaget.

5. Det oppfordres til å søke fellesløsninger med Fræna kommune for så snart som mulig å oppnå effektiviseringsgevinster.

– Slutt på gladsakene

– Nå er det slutt på gladsakene, bemerket Høyres gruppeleder Terje Lyngstad da han gikk på talerstolen like etter at han og resten av forsamlingen hadde applaudert orienteringen om suksessprosjektet Eidehallen.

– Krevende

– Rådmannen har rett i at budsjettvedtaket i desember er krevende. At vi om to og et halvt år skal være klar til å gå inn i ny kommune må vi ta inn over oss. Vi skal ta inn over 8 millioner kroner i drifta. Det er ikke en enkel oppgave når alle enhetene våre skriker etter penger. Jeg håper vi klarer dette, slik at vi slipper å stå med lua i hånda når vi skal inn i ny kommune i 2020.

Uro om barnehager

Kari Nergård (Ap) tok opp uroen ekstrabevilgningen under budsjettbehandlingen i desember har skapt rundt barnehagene.

– Jeg trodde vi rakte ut ei hånd når vi bevilget 200.000 kroner for å få til utvidet åpningstid. Jeg ble svært forundret over reaksjonen dette skapte blant foreldrene og ute i barnehagene, sa Nergård.

– Ris til egen bak

Egil T. Ekhaugen (Ap) tok opp problemet med hastevedtak.

– Jeg er enig i at nå er det slutt på gladsakene. Jeg er veldig bevisst på at budsjettvedtaket i desember var nødvendig for å bringe vår drift i balansen innen 31. desember 2019. Men vi bringer oss sjøl i en vanskelig situasjon når vi fremmer benkeforslag og gjør vedtak uten at konsekvensene er utredet. Vi må alle ta dette inn over oss, uansett parti, sa Ekhaugen.

Må vite virkningen

Ordfører Egil Strand (H) understreket punkt 4 i vedtaket om at budsjettprosessen må startes tidsnok til at konsekvenser av foreslåtte rammer er klarlagt når budsjettforslaget foreligger.

– Dette må vi være veldig bevisst på, sa han.