FRÆNA: Fræna kommune ligger bra an når det gjelder lærerkompetansen sammenliknet med andre kommuner i fylket. I norsk, matte og engelsk har kommunen færre lærere med mangelfull kompetanse en gjennomnsittskommunen. Men Kvalvåg er tydelig på at det er et stykke igjen til målet er nådd.

Særlig engelsk

– Vi er bevisst på utfordringene vi har. Det er særlig i engelsk vi mangler kompetanse. Det har sammenheng med at engelsk ikke var inkludert i lærerutdanningen i en ganske lang periode, sier Kvalvåg.

Kommunestyret i Fræna bevilget for to år siden ekstra midler til etterutdanning.

– Jeg mener vi er ganske offensive når det gjelder etterutdanning. Det er også etablert et regionalt videreutdanningstilbud i samarbeid med NTNU, med samlinger i Molde, som vi får svært gode tilbakemeldinger på. Vi har i tillegg et samarbeid med Nordre Sunnmøre om et videreutdanningsløp med base på Vestnes.

Greier målet

– Vi skal ha minimum sju lærere gjennom etterutdanningsløpet hvert år, og vi mener det er realistisk at vi klarer kompetansekravet inne fristen som er satt, sier Kvalvåg.

Kommunen har ingen store forskjeller i kompetansen innad i kommunen.

– Jeg vil ikke si det er stor forskjell, sjøl om vi i likhet med andre kommuner kan merke at det til tider kan være vanskeligere å få gode søkere til de minste skolene.

Svakere i Gjemnes

Gjemnes er av kommunen som har flest lærere med mangelfull kompetanse. 80 prosent av dem som underviser i engelsk i barne- og ungdomsskolen i Gjemnes oppfyller ikke kompetansekravene. 47 prosent av norsklærerne og 36 prosent av matematikklærerne gjør det heller ikke ifølge Kunnskapsdepartementets tall. Det er godt over gjennomsnittet for fylket, hvor andelen er 24 prosent for norsk, 33 prosent for matematikk og 42 prosent for engelsk. Rektor Mari Unhjem ved Batnfjord skole mener likevel kommunen er i rute til innfri kompetansekravene inne fristen i 2025.

– Ja, det mener jeg.

– Vi har blant annet avsatt stipend til videreutdanning og vi vil hvert år ha lærere som søker på Utdanningsdirektoratets sine etterutdanningstilbud, sier Unhjem.