Molde bydrift bruker langt over gjennomsnittet med grus på grunn av det glatte føret

Gruset gammel rekord

Rundt 3000 tonn med isgrus har gått med hittil i vinter.

MÅ FYLLES PÅ: Isgrusdepoet ved brannstasjonen i Molde må snart fylles på. Grusen kommer fra Visnes kalk på Eide, og fraktes til Molde i båt. Her står Svein Inge Bøe, klar til å fylle på et nytt lass som skal spres utover glatte gater og veger.  Foto: Bjørn Brunvoll

VANSKELIGE FORHOLD: Avdelingsingeniør i Molde bydrift, Steinar Sekkesæter beskriver forholdene som utfordrende. Han anslår at de snart har strødd 3000 tonn grus utover ulike gater og veger.  Foto: Bjørn Brunvoll

Pluss +

De siste dagene har vekslende vær ført til speilblanke veger og fortau i området vårt. Avdelingsingeniør i Molde bydrift, Steinar Sekkesæter, beskriver forholdene som vanskelige.

– Det er lenge siden vi har hatt så glatt føre over en så lang periode. Vi var ute og punktstrødde på lørdag og søndag, og det ser ikke ut til å bli bedre framover, ifølge langtidsvarselet til yr. Dette er en ny form for vinter hvor det blir mer is. Fredag bøtta det ned, før det frøys på igjen. Lørdag var det fint vær, og da smeltet en del av isen, før det frøys på igjen søndag. Det er veldig vanskelige forhold, sier han.

Langt over gjennnomsnittet

Sekkesæter forteller at de snart har brukt 2500 tonn med isgrus hittil i år, og at de må kontakte leverandøren for å få inn nok et båtlass.

– Vi er nok snart oppe i rundt 3000 tonn etter dagens grusing, og det er langt over gjennomsnittet enn det som er vanlig, sier han. Grusen kommer med båt fra Eide. Et båtlass rommer mellom 800 til 1000 tonn isgrus.

– Men den grusen forsvinner raskt ut igjen. Vi har jevnlig trafikk til og fra alle grusdeponiene våre. I år har vi en knallhard is som krever mye grus. Vi har også hatt vekslende føre, med mye underkjølt regn.

Får noen henvendelser

Sekkesæter forteller at Molde bydrift har fått inn en del henvendelser fra folk som vegrer seg for å gå ut på det glatte føret.

– I dag har vi fått inn noen henvendelser angående stikkveger og småveger. Der har vi vært og gruset. Det er viktig for oss at folk føler seg trygge, men folk må også ta forholdsregler. Jeg vil anbefale alle å bruke brodder på dette føret, sier han.

– Gleder du deg til vår og varmere vær?

– Da må vi koste opp all grusen vi har lagt ut. Jeg legger merke til at all grusen genererer støvproblemer på veger hvor det er bart, sier han.