OSLO/MOLDE: Mandag satte fylkesordfører Jon Aasen (Ap) seg på flyet til Oslo sammen med prosjektleder Oddbjørn Vassli. De skulle møte den politiske ledelsen i Kommunal- og regionaldepartementet for å legge fram dokumentasjon på at Møre og Romsdal har altfor få statlige arbeidsplasser. I departementet møtte de statssekretær Anne Karin Olli samt representanter for byråkratiet.

Brutal nedtur i 2014

– Møre og Romsdal er nest dårligst i landet når det gjelder statlige arbeidsplasser. Vi har lagt bak oss mange gode år der vi har hatt lav arbeidsledighet, men i 2014 kom den alvorlige knekken da oljenedturen startet. Nedturen har vært brutal, og fortsatt har fylket høyere arbeidsledighet enn mange andre fylker, sier Jon Aasen til Romsdals Budstikke.

Å få flere statlige arbeidsplasser til Møre og Romsdal, er et prosjekt alle politiske partier i fylket stiller seg bak.

– Det er vel bare å slå så hardt i bordet at det høres og si: "Vi krever flere arbeidsplasser"?

– Nei, nei, vi slår ikke hardt i bordet. Vi drar ikke til Oslo for å bråke. Vi er i Oslo for å få hjelp fra staten til å komme opp på et høyere nivå når det gjelder statlige arbeidsplasser. Før møtet med departementet mandag hadde vi forberedt oss godt, og la fram dokumentasjon som viser fakta, sier Aasen.

– Ble dere møtt med annet enn god kaffe i departementet?

– Vi ble møtt med anerkjennelse for at vi hadde god dokumentasjon på situasjonen i Møre og Romsdal. Legger du opp til å være sytete, kommer du neppe noen veg. Vi har nå fått egen kontaktperson i departementet. Og så er vi spent på hva regjeringa vil si om regionreformen og nye oppgaver til regionene. Det får vi vite før sommeren.

Fylkesordfører Jon Aasen viser til at regjeringa vil at hver region – der Møre og Romsdal skal være egen region – skal være generalistfylke. Det betyr at fylket skal være sjølforsynt med kompetanse innafor mange viktige samfunnsoppgaver, som veg og samferdsel, mattilsynet, kystverket og fiskeri.

– Vi ser muligheter for at det må tilføres arbeidsplasser til Møre og Romsdal for å sikre et bredt nok kompetansemiljø, sier Aasen.

– Er det opplest og vedtatt at hver eneste ny statlig arbeidsplass som kommer til Møre og Romsdal, skal plasseres i Kristiansund, og at fylket ikke er så opptatt av flere statlige arbeidsplasser til Ålesund eller Molde?

– Nei, nå snakker vi Møre og Romsdal. Vi snakker ikke Kristiansund eller Molde eller Ålesund. Vi må sjøl se hva som er fornuftig lokalisering når flere statlige arbeidsplasser tilføres. Ta ett eksempel: Innovasjon Norge har en viktig oppgave når det gjelder å se mulighetene for havrommet. Havrommet blir stadig viktigere for å finansiere nye tiltak. I Kunnskapsparken i Ålesund har vi ett av verdens fremste fagmiljø på området, Global Expertice. Skulle Innovasjon Norge legge flere arbeidsplasser for å bygge rundt fagmiljøet på havrommet, vil det være naturlig at disse plasseres i tilknytning til miljøet i Ålesund. Sånn må vi vurdere hvert enkelt tilfelle, sier Jon Aasen.

Avtalen fylkeskommunen og Kommunaldepartementet har gjort for videre kontakt, innebærer at det blir ny Oslo-tur for fylkesordfører Aasen og hans medarbeidere før ett år har gått. Da regner Aasen med at både fylkeskommunen og staten vet mer om mulighetene.