I spørrehalvtimen i kommunestyret sist torsdag tok Bjørn Vevang Silset fra foreldregruppa på Vevang opp den vanskelige situasjonen ved skolen. Han hadde to saker på hjertet; manglende klarsignal for å pusse opp kjøkkenet, og rektorsituasjonen.

Fagsjef og rektor sjukmeldt

Den siste tida har fagsjef Henny Marit Turøy i oppvekstenheten fungert som rektor i 20 prosent av sin arbeidstid, men er nå langtidssjukmeldt. Eide kommune må dermed finne andre løsninger.

Ber Fræna om hjelp

– Det er en meget krevende situasjon, svarte rådmann Ole Bjørn Moen foreldregruppa.

– Vi har ingen rektor for tida, men to dyktige medarbeidere er rektors stedfortreder og tar seg av de daglige oppgavene. Vi har spurt Fræna kommune om de kan hjelpe med en kvalifisert person som kan tre inn på Lyngstad og Vevang. Vi håper det kan lykkes.

Kjøkken på vent

Saka om kjøkkenopprusting ligger på rådmannens bord og venter på å bli satt ut i livet.

– Det er bevilget penger i investeringsbudsjettet for 2018. Vi har fått inn tilbud. Nå kommer det an på min kapasitet for å gjennomføre prosjektet siden verken rektor eller fagsjef er i funksjon. Men jeg må få tatt dette så raskt som mulig, sa Moen.

Utlyst tre ganger

Rektorstillingen ved Lyngstad og Vevang skoler ble ledig 7. november 2016 da Kjetil Øvermo sluttet for å overta rektorjobben ved Eide barneskole. I løpet av vinteren ble rektorstillingen lyst ut tre ganger. Siden ingen kvalifiserte søkere meldte seg, ble det konstituert en rektor for perioden fra nyttår fram til 1. april. Fagsjef oppvekst ble deretter konstituert som rektor 20 prosent ut skoleåret 2016/17, og på nytt i inntil ett år for skoleåret 2017/18.

Dobbeltrektor hemmer

Oppvekst- og kulturutvalget (OKU) diskuterte rektorsituasjonen ved Lyngstad og Vevang skoler 20. juni 2017. Utvalget konkluderte med at det viser seg å være hemmende å skaffe kvalifiserte søkere blant annet på grunn av en sammenslått stilling som rektor ved to skoler. OKU tilrår i sitt vedtak at det tilsettes én rektor ved Lyngstad skole og én rektor ved Vevang skole.

Når det gjelder barnehagene, mener OKU at de kan fortsette under en felles ledelse.

Kontrollutvalget spør

Kontrollutvalget har nå engasjert seg i hvordan ledelsesformen i skolene og barnehagene harmonerer med det som står i økonomireglementet. Dette med utgangspunkt i driftsrapporten for 2. tertial 2016, der antall driftsenheter ikke er i takt med vedtatt økonomireglement. Rådmannen vil nå sørge for at økonomireglementet blir endret i tråd med vedtakene som er gjort, går det fram av referat fra samtalene utvalget har hatt.

Vedtok prøveordning

Det var 28. februar 2013 kommunestyret vedtok en prøveordning med felles ledelse for skolene og felles leder for barnehagene. Med dette opphørte oppvekstsenterordningen. Den 31. august 2016 vedtok kommunestyret å videreføre modellen.

Gikk til kommunestyret

Etter undersøkelsene på slutten av fjoråret gikk kontrollutvalget sist torsdag til kommunestyret for å bringe klarhet i forholdet.

Under møtet gikk flere representanter på talerstolen og berømmet kontrollenheten for godt arbeid.

– Det er betryggende at kontrollorganet som kikker oss i kortene gjør en så god jobb, ble det sagt.

Kontrollutvalget ber om tilbakemelding på følgende:

1. Er kommunestyret bevisst på at når det gjør vedtak om å godkjenne driftsrapporten, godkjenner det samtidig også en endring i organiseringen av enhetene?

2. Rådmannen tolker vedtakene i 2013 og 2016 om modell for administrativ ledelse for Vevang og Lyngstad barnehage og skole slik at dette er et opphør av ordningen som oppvekstsenter for henholdsvis Vevang og Lyngstad. Isteden blir det enhetsleder for henholdsvis Lyngstad og Vevang skole(r) og Lyngstad og Vevang barnehage(r). Er det kommunestyret sin oppfatning at vedtakene innebærer et opphør av enhetene som egne oppvekstsenter?