Molde kommunes første vigsel:

Anders og Elisabeth første par ut i Rådstua

– Vi ville ikke ha så mye oppmerksomhet rundt at vi skulle gifte oss, sier brudgom Anders Sunde. Det gikk ikke helt etter planen.
Pluss +

Fra 1. januar 2018 ble borgerlig vielse overført fra tingretten til kommunen. Romsdals Budstikke spurte pent om å få bli med når det aller første paret skulle gifte seg i Rådstua i Øvre veg.

Det viste seg å være Anders Sunde (38) og Elisabeth Walderhaug (42), begge fra Molde – og begge rimelig spente før den høytidelige begivenheten kl. 11.00 i det nyrenoverte vigselslokalet.

– Mange som blir overrasket

På forhånd hadde brudeparet informert de nærmeste; barn, søsken og foreldre.

– Men mange vet ikke at vi gifter oss i dag, og og blir nok overrasket. Samtidig er det jo ikke noe sjokk, vi har vært sammen i åtte år, sier Elisabeth Walderhaug.

Paret har snakket om å gifte seg en stund, og når de først bestemte seg, var fredag 9. februar den første datoen som passet.

– Hvorfor valgte dere borgerlig vielse?

– Jeg har vært gift før, og ingen av oss ville ha noe stort kirkebryllup, forteller bruden.

– Vi ville gjøre det enkelt, og ikke ha så mye oppmerksomhet. Det gikk ikke helt etter planen nå som det kommer i avisa, sier Anders Sunde.

– Ikke ta hverandre for gitt

Med seg har brudeparet forloverne - eller vitnene - Anne Marie Roli, søster til bruden, og hennes mann, Erland Roli. De to har vært gift i tre år.

– Vi var beæret over forespørselen. Vi har jo bedrevet velmenende mas om at Elisabeth og Anders skulle gifte seg, humrer Erland.

– Har dere noen råd til de nygifte?

– Det må være å ikke ta hverandre for gitt. Og å benytte enhver anledning til å kose seg!, sier Erland, før vigsler for dagen, varaordfører Sidsel Rykhus, kommer inn i svart kappe og ber brudepar og forlovere om å sette seg.

– Ja!

Selve seremonien tar noen få minutter, og etter at både Elisabeth og Anders har sagt ja, erklærer Rykhus dem som rette ektefolk, og de kan utveksle ringer og kysse hverandre.

Deretter leser Rykhus diktet «Lærdom» av Alf A. Sæter, hvis sistevers går slik:

Å elska er å tenne lys

og tørka tårer,

natt og dag.

Så skriver brudepar, vitner og vigsler under papirene.

– Og så har Molde kommune ordnet en overraskelse til dere, som første brudepar ut, sier Rykhus, før kulturskolelærerne Jasmina Zivic og Øystein Heggdal på fløyte og piano sørger for at andre sats av Bachs sonate Siciliano fyller rommet.

Fem bryllup til på trappene

Etter vielsen forteller Rykhus at hun var spent før sin aller første vielse.

– Jeg synes det er en veldig fin og høytidelig oppgave å få, og har øvd en del på forhånd. Heldigvis kjente jeg til brudeparet fra før, det hjalp litt, sier Rykhus, og legger til at det er fem bryllup til som er booket framover.

De nygifte forteller at de skal feire med sjampanje, middag og hotellovernatting i Ålesund.

– Og så blir det en feiring på ferie til sommeren, der også barna skal være med, forteller Elisabeth.

– Blir noe annerledes nå som dere er gift?

– Hehe. Mye blir vel som før. Men det blir kanskje litt strengere hjemme, fleiper brudgommen.