Denne vinteren har Moldemarkas venner, Molde kommune og Friluftsrådet i Nordmøre og Romsdal samarbeidet for å lage et komplett tilbud til alle.

– For å forebygge konflikt mellom turgåere til fots og skifolket i løypene, er det nå tilrettelagt for hver enkelt brukergruppe. Med bruk av GPS i tråkkemaskinene, kan vi nå synliggjøre hvor det er tilrettelagt spesielt, og hvor man må dele på det oppkjørte sporet i Moldemarka, sier Ola Fremo, leder i Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal.

Ulike løyper samles på nett

Molde kommune har i flere år kjørt tråkkemaskin som ved hjelp av GPS er koblet opp mot et digitalt løypekart. Denne vinteren har ATV´en til Moldemarkas venner også fått GPS, og all oppkjøring samles på samme nettsted; loyper.net.

– På kartet er det merket hvor kommunens tråkkemaskin har kjørt løyper med skispor, og med stiplet linje er det markert hvor Moldemarkas venner har kjørt opp løype med ATV til gående, sier Tore Birkeland, idrettskonsulent i Molde kommune.

På nettstedet får man i tillegg informasjon om når løypa var kjørt opp sist. Da kan man se hvor det er ferskest spor.

Kommunens representanter sier likevel at folk ikke må se seg blind på når løypene var kjørt opp sist. Av og til kan det være utmerka forhold sjøl om det er et par døgn siden det var kjørt opp sist.

– Det er ikke alltid vi kjører opp. Av og til venter vi fordi forholda er gode, og sporene faktisk kan bli verre av at det blir kjørt på ny, sier Birkeland.

Håper folk vil vise hensyn

Det viktigste for dem er at sporene får satt seg. Rett etter at maskina har kjørt er sporet ofte løst, og da blir sporene veldig djupe og langvarige. Særlig hvis man må bruke fres for å kjøre opp på veldig hard snø.

– Hvis folk kan vente en time eller to, slik at løypene får sette seg skikkelig, så holder de seg fine mye lengre, sier Birkeland og får støtte fra Roar Lillevik som kjører tråkkemaskin.

Kåre Gjendem har i flere år kjørt ATVen for Moldemarkas venner, og han sier at trafikken av folk til fots øker i marka.

– Jeg har aldri sett så mye folk i Storliveien og til Skihytta før. Det er så mange glade og kjekke folk, som gir stor inspirasjon til å holde på, sier pensjonisten.

Fra Grua og til Skihytta er det stor trafikk med mange, som går på ski, til fots, på truger, på sykkel eller med akebrett.

Vil ha mer informasjon

– Marka er for alle, og allemannsretten handler også om å vise hensyn til hverandre, konkludere ildsjelene som stilte opp ved Øverlandsvatnet.

Nå jobber kommunen med å lage egne vinterkart til informasjonstavlene, og noen mindre skilt som skal stå ute i marka, for å informere.

– Vi vil oppfordre folk til å gå i utkanten av løypene, dersom de vil gå der det er skiløype. Forbudsskilt er ikke vellykket, så vi forsøker å nå folk med tydelig informasjon. Marka er for alle, og vi håper så mange som mulig tar hensyn de andre som ferdes her, sier Birkeland.

Godt tilbud til alle

Denne vinteren har kommunen fått lite henvendelser om konflikter i marka. Det synes alle partene er positivt, og de håper at tiltaket nå reduserer konfliktnivået ytterligere.

– Vi prøver med dette tilbudet å skille skifolket og fotfolket litt fra hverandre, slik at de ikke kolliderer så mye med hverandre. Det tror vi alle vil sette pris på, sier Ola Fremo i Friluftsrådet.

– Samtidig er dette et grep for å beholde Moldemarka som skidestinasjon. Det er viktig at de som har lyst å gå på ski kan føle at de kan dra hit og finne fine forhold, og ikke være nødt til å dra andre steder. Og så skal de som vil gå på beina ha et godt tilbud, sier Fremo.