MOLDE: I Romsdal tingrett ble prosjektleder Hans-Petter Brandal spurt om hvorfor Veidekke ikke reagerte på anbudstildelingen før det hadde gått to og en halv måned.

- Anbudet ble tildelt midt i ferien. Da vi kom tilbake fra ferie, oppdaget vi forbeholdet Hent hadde tatt om grunnforholdene, svarte Brandal.

Rauma kommune bestemte 10. juli 2018 at oppdraget med å bygge Åndalsnes helsehus gikk til Hent AS. Da fikk også alle tilbyderne innsyn i tildelingsdokumentene.  Konkurrenten Veidekke mener at det i tilbudet fra Hent var tatt forbehold om tomtegrunnen. Poenget i rettssaka er at dersom Hent hadde tatt et slikt forbehold, måtte tilbudet fra entreprenøren Hent blitt avvist. Dermed ville Veidekke rykket opp og fått anbudet med å bygge helsehuset.

Hvor stort trykk tåler tomta helsehuset er bygget på? Og hvem har ansvaret for at hele området Stokkekaia/Troa er stabilt og ikke sklir ut? Det var også tema i tingretten onsdag.

- Vi mente området der det var påvist kvikkleire,  lå utafor vårt anbudsområde, forklarte prosjektleder Hans-Petter Brandal fra Veidekke.

- Kommunen har altså ansvaret for områdestabiliteten. Hva har Veidekke ansvaret for? ville Rauma kommunes advokat vite.

- Kommunen har ansvaret for området. Vi har ansvaret for tomta med tilliggende områder. Når vi bygger, må vi også ta hensyn til hva som er på nabotomta. Når tomta skulle heves med en meter, ville det gi en betydelig pålasting. Når det også skal bygges et stort bygg på tomta, økes trykket på tomta. Det kan skje at trykket presser ut masser på naboområdene, forklarte Brandal.

Rauma kommune har fylt opp med steinmasser utafor Stokkekaia for å stabilisere området. Ei gammel spuntkai var så dårlig at den måtte ansees som kondemnert.

- Hva tenker du om det? ble Brandal spurt.

- Under anbudsbefaringen kom det fram at spuntkaia var kondemnabel. Den måtte settes opp på nytt. Det kunne vært løst ved en ny spunt, eller ei motfylling.  For å motvirke pålessinga på landsida fra helsehuset måtte det lages ei motfylling i sjøen. Hadde vi fått vår løsning med pæler langt ned i grunnen, ville det ikke vært behov for motfyllinga, sa Brandal.